800 vs 400 volt
Når der skal måles overarme i elbilsland går snakken ofte på rækkevidde og ikke mindst ladeeffekt. Sidstnævnte afhænger af flere ting, men for at kunne opnå de højeste ladeeffekterer, kræver det, at bilen kan håndtere 800 volts-ladeteknologi. Ladeeffekten (kW) er nemlig den elektriske spænding (volt) ganget med strømstyrken (ampere).
De fleste elbiler på markedet i dag har 400 volts ladeløsning, men enkelte har en 800 volts-teknologi. Det gælder fx Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Porsche Taycan, Audi e-tron GT og Xpeng G9.
På baggrund af dette, skulle man tro, at diskussionen om ladeeffekten var afgjort – biler med 800 volts teknologi lader hurtigere end biler med 400 volts teknologi. Sådan er virkeligheden dog ikke. Ligesom en forbrændingsmotor har elbilsbatterier også forskellige kompetencer. Nogle er gode til at modtage og afgive strøm hurtigt, mens andre batterier er gode til at opbevare strømmen.
Bilproducenternes argument for at vælge 800 volts-løsningen er blandt andet, at man på den måde kan sænke strømstyrken og dermed spilde mindre strøm. Men omvendt er der større risiko forbundet med at lade med 800 volt.
Højere spænding giver også større risiko for spændingsovergang og kortslutning, og derfor skal alt isoleres væsentligt bedre, hvilket er dyrere, tungere og koster mere plads.
Glem snakken om maksimal ladeeffekt
I forhold til ladeeffekt er det alt for snævert blot at kigge på bilens maksimale ladeeffekt. Det er derimod mere retvisende at kigge på bilens gennemsnitlige ladeeffekt over en opladning på eksempelvis 10-80 pct. Det er nemlig den, der afslører, hvor effektiv bilen lader.
En af de mest effektivt ladende elbiler på markedet i dag er Mercedes-EQ EQS, men det er langt fra elbilen med højeste ladeeffekt, og den bruger heller ikke 800 volts-teknologi, men den mere afprøvede 400 volts teknologi.
For Mercedes har det vist sig, at det fortsat er mest effektivt at bruge 400 volts-teknologi og en maksimal ladeeffekt på 200 kW, hvilket er et godt stykke fra Porsche Taycan, der kan lade med maksimalt 270 kW via et 800 volts system.
“Vores overordnede mål er at sikre den mest optimale DC ladekurve, og det gør vi med 400V-teknologien i vores Mercedes-EQ modeller. Ved at benytte 400V i bilerne maksimerer vi den tid, hvor kunden oplever den højest mulige ladeeffekt igennem hele opladningen,” siger Mikkel Lund Nilsen PR & Communications Manager, Mercedes-Benz Denmark A/S.

Lynladning forkorter batteriet levetid
Det er langt mere skånsomt for batteriet at lade med AC-opladning med omkring 11 kW, som de fleste hjemmeladere leverer. Det er også mest skånsomt, hvis man maksimalt lader til 80 pct af batteriets kapacitet. Og det er ofte muligt at indstille sin elbil til kun at lade til 80 pct.
Noget kunne tyde på, at Porsche har oplevet, at deres hurtige ladeeffekt på 270 kW kan give udfordringer for batteriet på længere sigt. Via en omfattende softwareopdatering i 2021 fik Taycan-kunder mulighed for at begrænse deres maksimale ladeeffekt til 200 kW.
“At lade med op til 270kW øger temperaturen under opladning og er dermed en relativt hård belastning for batteriet. Man kan derfor kan vælge at reducere ladeeffekten for at undgå for høje temperaturer i batteriet under opladning – og dermed skabe bedre langsigtede levebetingelser for batteriet. Batteriet kan fint holde til at lade med 270kW ved lejlighedsvis brug på langture, men hvis man ønsker at give sit batteri de bedste betingelser, og kan vente den relativt korte tidsforskel, der er ved ladning ved 200 kW kontra 270 kW, giver dette bedre levebetingelser for batteriet på lang sigt,” fortæller Rasmus E. S. Larsen, produktchef hos Porsche Danmark.
Når man lynlader med op til 270 kW går der lidt mere strøm til spille, som primært går til at holde temperaturen nede på batteripakken, når der klemmes så meget strøm på batteriet.
“Jo hurtigere man lader, jo mere ladeeffekttab kan man opleve under opladning, dvs. batteriet opbevarer ikke nødvendigvis helt den samme mængde strøm som ladestanderen afleverer. Ved at reducere ladeeffekten, reduceres spildet også, og brugeren modtager altså flere kWh for pengene,” uddyber Rasmus E. S. Larsen.

Hvad er den bedste løsning i dag?
Der findes ikke noget entydigt svar på, om 400 volt eller 800 volt er bedst. Men set ud fra den nuværende teknologi, er 400-volts-løsningen mere afprøvet og kontrolleret, hvilket ultimativt gør det mere effektivt at lade en elbil på nuværende tidspunkt.
Der er også en anden væsentlig ting, man skal have med i sine overvejelser, når man skal vælge elbil. Fordi selvom der efterhånden findes mange lynladere, der er fortsat kun Ionity der kan leverer 800 volts ladeteknologi, og derved kan udnytte bilernes potentiale.