Hvad er Intelligent Hastighedsassistent?
Har du været ude og køre i en ny bil, og undret dig over, at der pludselig er flere bimle bamle-lyde end normalt, er du ikke forkert på den. EU har nemlig sat sig for at forbedre trafiksikkerheden, og det er sket med det, som EU kalder: Intelligent Speed Assist.
Intelligent Speed Assist (ISA) kan oversættes til dansk som "Intelligent Hastighedsassistent" eller "Intelligent Fartpilot." Kort fortalt har dette system til hensigt at få føreren til at overholde fartgrænserne. Det kan ske på fire forskellige måder, som vi nok skal komme ind på senere i artiklen.
Systemet er blevet et lovkrav på alle biler i EU og er fastsat af Europa-Kommissionen.
“Målet er at beskytte europæerne mod trafikulykker, dårlig luftkvalitet og klimaforandringer, styrke dem med nye mobilitetsløsninger, der matcher deres skiftende behov, og forsvare den europæiske industris konkurrenceevne.” Sådan formulerer EU-kommissionen selv deres argumenter for systemet.

Fra 2024 vil alle nye biler have ISA
Man har allerede startet udrulningen af ISA. Det betyder, at helt nye modeller, der bliver lanceret i EU, allerede fra juli 2022 skal have systemet implementeret.
For eksisterende modeller, som er blevet introduceret før juli 2022, men som fortsat er i produktion, skal det først være implementeret fra juli 2024.
Derfor vil mange danske nybilskunder have oplevet, at deres nyindkøbte bil i langt højere grad bimler og bamler – og der er desværre ikke udsigt til, at det bliver mindre i fremtiden.
ISA-forordningen giver fire muligheder for feedback til føreren, som bilfabrikanterne frit kan vælge imellem:
- Akustisk advarsel (lyd)
- Vibrerende advarsel
- Haptisk feedback gennem speederpedalen
- Aktiv hastighedskontrol-funktion.

Man kan altid ignorere sikkerhedsforanstaltningerne
Indtil videre er det primært den akustiske eller vibrerende advarsel, som vi har set i de nye bilmodeller. Det er relativt nemt at implementere og er samtidig det mindste indgreb i kørslen.
Det udmønter sig blot i en advarselslyd/vibration, når chaufføren kører to km/t hurtigere end det tilladte. Det er en advarsel, der blot kommer, når man overskrider grænsen, men fortsætter man med den for hurtige hastighed, stopper systemet med at advare. Det er først når man igen krydser en hastighedsgrænse, at advarslen kommer igen.
De to sidste ISA-løsninger går mere direkte ind og påvirker kørslen fysisk. Haptisk feedback gennem speederpedalen øger modstanden i pedalen og skubber på den måde førerens fod forsigtigt mod i deceleration. Aktiv hastighedskontrol påvirker ikke speederpedalen, men overskrider man fartgrænsen, vil den automatisk begynder at sænke farten igen.
I begge situationer kan føreren ignorere denne feedback og tilsidesætte systemet ved at trykke lidt hårdere på speederen.

Intelligent Speed Assist (ISA) regler:
-
Advarslen skal være i ”ON”, når bilen startes, men må efterfølgende manuelt kunne slås fra. Der er mulighed for valg mellem fire typer af advarsel (optisk, akustisk, vibrationer eller speeder-kontrolfunktion).
-
Skiltegenkendelse skal på basis af EU skiltestandarder være på minimum 90%.
-
Systemets anvendelighed skal som minimum garanteres i 14 år via software-opdateringer.
Som minimum skal de første syv år være gratis for kunden.

Slå ISA fra, eller hold dig indenfor fartgrænserne
Det er vidt forskelligt, hvor svært/nemt det er at slå ISA-systemet fra. I nogle bilmodeller figurerer knappen ude på velkomstskærmen i bilens infotainmentsystem. I andre modeller skal man ind gennem flere undermenuer for at slå det fra. Men fælles for alle systemer er, at de kan kobles fra, hvis man ønsker det. Alternativt kan man vælge at overholde fartgrænserne – hvilket vil være det smarteste.