saadan bliver du overvaaget af din bil
© Frederik T. Frey

Din bil ved UHYGGELIGT meget om dig – sådan beskytter du dine data

Din bil indsamler store mængde data om dig og dine kørselsmønstre, og det kan vise sig at være en krænkelse af dit privatliv, den dag du sælger bilen. Se her, hvordan du minimerer dataindsamlingen.

3. september 2022 af Henning Rasmussen

Så meget ved din bil om dig

Moderne biler er udstyret med flere hundrede sensorer, der holder øje med alle dele af køretøjet. Det indbyggede navigationssystem -opsamler også data om dig, som kan deles med fabrikanten og de tredjepartsfirmaer, som bidrager til bilens funktioner.

Lokation 

Har bilen indbygget navi-gation, kan den gemme -oplysninger om, hvor du har kørt. Nogle biler gemmer kun, hvor du kørte dine seneste ture, mens andre logger din komplette færden.

Kørestil

Bilen kan gemme informationer om hårde opbremsninger, din hastighed og din brug af gearkassen, f.eks. hvis der er automatgear, hvor man kan indstille sports- og almindelig tilstand. Der kan også gemmes oplysninger om motorens omdrejningstal og temperatur. Er det en elektrisk bil, gemmes også oplysninger om batteriets opladninger og cellespænding.

Telefonopkald og kontakter

Hvis du har parret din smart-phone med bilen, logger mange bilers underholdningssystem også oplysninger om de opkald, du har foretaget, kontakterne i telefonbogen og den musik, du har lyttet til. Telefonbogen vil også blive liggende, når du en dag sælger bilen.

Antal brugere

Hvis I er flere, der bruger bilen, vil det blive afsløret af loggen, som gemmer justeringer af det elektriske førersæde med dato og tid.

Købsdato og service

Der er gemt oplysninger om bilens købsdato og dato for seneste service, så bilens instrumentbræt selv kan minde dig om, hvornår det er tid til næste service. I nogle tilfælde gemmes også oplysninger om en eventuel leasingaftale – og hvornår den udløber.

Video

Hvis du ejer en Model 3 fra den amerikanske fabrikant Tesla, gemmes der også små videoklip fra bilens mange indbyggede videokameraer.

En sølvpapirshat hjælper desværre ikke meget mod overvågningen, men heldigvis er der andre ting, du kan gøre.

© Frederik T. Frey

Sådan kan du minimere dataindsamlingen

Man har som forbruger ikke adgang til en fuldstændig liste over de data, som moderne biler indsamler, men du kan dog selv fjerne nogle af oplysningerne, som kan krænke dit privatliv – f.eks. data fra navigationsanlægget om din færden, din telefonbog og de kontakter, du har foretaget opkald til.

1. Læs instruktions-bogen grundigt

De færreste læser tykke vejledninger og manualer fra A-Z, men hvis du vil have et indblik i din bils dataindsamling, kan det være en god idé at nærstudere instruktions-bogen. Her vil der ofte være et afsnit, der f.eks. hedder “Optagelse af hændelsesdata” og “Databeskyttelse”. Du kan også læse, hvordan du sletter de dele af dataene, som du selv kan tilgå.

2. Afslå samtykke på det autoriserede værksted

K.W. Bruun Automotive, der blandt andet står for import af biler fra Peugeot, Citroën og Opel, fortæller, at nogle data udtrækkes fra OBD-stikket og sendes til fabrikken i forbindelse med værkstedsbesøg, hvis du selv godkender det. Ifølge importøren vil værkføreren spørge dig, om du godkender, at data sendes til producenten. Bliver du ikke spurgt, kan du selv oplyse, hvis du ikke ønsker dine data delt med fabrikken.

3. Køb en gammel bil

Hvis du vil være sikker på, at din bil ikke logger data om dig, og du fint kan leve uden moderne bekvemmeligheder, er der også den mulighed, at du køber en ældre bil, fra før smartphones og moderne underholdningssystemer blev almindelige. Bilen bør dog ikke være nyere end fra sidst i 90’erne, hvis du vil være sikker på, at den ikke kan kompromittere dit privatliv.

4. Få hjælp af en smart app

Du kan også få hjælp af den smarte app Privacy4cars, der findes til både iPhone og Android-telefoner. I app’en vælger du dit bilmærke og -model og får så en grundig vejledning i, hvordan du sletter gemte data om dig fra bilen via underholdningssystemets skærm. Bemærk dog, at du ikke kan slette de data, der kun kan tilgås via bilens OBD-stik.

Sådan bruger du app'en:

1. Søg efter app’en "Privacy4cars" på Google Play Butik eller Apples App Store

2. Installér app’en, opret en gratis profil, og vælg Delete data from a car. Vælg dit bilmærke , model og produktionsår . Tryk derefter på Proceed.

3. Nu viser app’en trin for trin, hvor du skal trykke dig ind i bilens navigations-/underholdnings-system for at slette dine data. Tryk på Next Step .

4. Til sidst er du fremme ved den indstilling, der sletter dine gemte data. Når du på bilens skærm trykker på OK , er dine data slettet.

Om app’en

  • Appen viser dig trin for trin, hvordan du sletter de gemte data om dig.
  • Virker med Android, iOS
  • Sprog: Engelsk

OBS!

Efter artiklens publikation er redaktionen blevet opmærksom på relevansen i at nævne, hvordan begrænsninger i mængden af data som bliver delt, vil have konsekvenser for flere af de tjenester, bilproducenterne tilbyder. Der er blandt andet tale om services som trådløse "over the air"-opdateringer samt hjælp til fejlfinding uden at møde op på et værksted, hvis man oplever problemer med bilen. Det ændrer ikke ved artiklens oprindelige indhold og behandling af samme. Men man kunne med fordel have belyst vinklen med fordelene, der er ved dataindsamling samt de funktioner man som bilejer mister, hvis man frasiger sig datadeling. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...