© Marc Østergaard

Forstå den globale chipkrise: Derfor er der lange leveringstider på nye biler

Du har sandsynligvis hørt om den globale chipkrise - men hvordan opstod den egentlig? Hvad betyder den, og hvornår slutter den?

20. oktober 2021 af Frederik Hauschildt

Hvordan opstod krisen?

Der er flere måder at forklare krisen på, men simpelt sagt er det en uoverensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel. Igennem den sidste halvdel af det seneste årti var efterspørgslen på mikrochips faldende, og der var ikke nogen grund til at forvente, at den ville stige i 2020.

På grund af den nedlukning, der fulgte corona-pandemien, blev flere arbejdsdagen rykket ind i hjemmet. Der blev købt flere bærbare, servere og høretelefoner end tidligere, og den globale efterspørgsel steg med 6,5% i 2020. Det kom bag på fabrikanterne, der havde fulgt tendenserne og skruet ned for produktionen. Nu kunne de ikke producere nok til at følge efterspørgslen.

En række andre faktorer ramte også på et skævt tidspunkt - for eksempel blev Taiwan, der står for en stor del af chipproduktionen, udsat for en slem tørke. En fabrik i Japan brød i brand efter et jordskælv ramte Tōhoku-regionen tidligere på året.

Få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr.! Klik her og læs mere

Bil Magasinet Ford Mustang cabriolet hvid forende front
Produktionen af Ford Mustang

var en af de første, der stoppede, da en fabrik i USA manglede mikrochips.

© Søren Juul

Hvad betyder krisen - kort sagt?

Man skal ikke have en uddannelse inden for økonomi for at se, at konsekvenserne kan være vidtrækkende. De små chips bruges inden for stort set alt, der drives af el, herunder også biler. I praksis betyder det, at visse modeller og mærker kan tage rigtig lang tid at producere - bilerne er egentlig færdige, men mangler kompotenter - måske et soltag eller en infotainmentskærm - inden de kan sælges til kunderne.

Markedet mangler dog ikke kun nye biler. Eftersom mange brugere ikke kan få leveret deres nye bil, vælger de at beholde deres gamle. Det betyder, at færre brugte biler sættes til salg, og at prisen på de få der er til salg, stiger. Derfor er det lige nu et dårligt tidspunkt at købe brugtbil på.

VW ID.4 interiør interior logo screen steering wheel black
VW ID.4

gør brug af skærme og avancerede elektriske systemer, der skal bruge de kostbare chips til at fungere.

Hvorfor rammer krisen bilindustrien?

Chipkrisen har ramt alt, der bruger mikrochips. Det ved du, hvis du har været på udgik efter en PlayStation 5 - de er enten udsolgt eller alt for dyre. Bilindustrien er dog ramt hårdere end de fleste andre sektorer.

Bilindustriens problemer skyldes igen en højere efterspørgsel end forventet. På grund af coronakrisen skruede bilfabrikanterne ned for forventningerne. Man havde dog ikke regnet med, at bilsalget ville komme sig så hurtigt, som det gjorde, og derfor kom bilfabrikanterne i chip-mangel. Som salt i såret er bilproducenterne blevet placeret bagerst i køen, når det kommer til levering af mikrochips.

Få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr.! Klik her og læs mere

Audi Q4 e-tron Sportback 2021 elbil 50 e-tron quattro
Audi Q4 e-tron

er en af de biltyper, der har været svær at få fingrene i, på grund af krisen.

© Frederik Hauschildt

Hvornår er krisen overstået?

En konkret slutdato er, ligesom med pandemien, ikke skrevet i kalenderen. Problemet løses, når forsyningskæderne igen kan leve op til den efterspørgsel, der er på mikrochips. Deri ligger dog et problem - efterspørgslen stiger stadigvæk.

Nyere kilder dikterer en stigning i efterspørgsel på 26% i maj 2021, set i forhold til maj 2020, hvor der i forvejen kunne spores en stigning. Det tyder altså på, at vi ikke nødvendigvis har set krisens klimaks endnu, og de fleste eksperter siger, at vi langt fra vil være ovre krisen inden 2022.

Omvendt bliver produktionen og derved udbuddet af mikrochips hele tiden bedre. Det tager tid, men heldigvis er det muligt - vi er altså ikke ude i, at være løbet tør for de råmaterialer, der bruges i produktionen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...