hvilket dashcam er bedst test

Et kamera i forruden er blevet populært – både som dokumentation, og hvis du vil optage f.eks. en hurtig omgang på en racerbane.

© PR

VI TESTER: Hvilket dashcam er det bedste under 2.000 kr.?

Et kamera i forruden kan være både praktisk i trafikken og et sjovt redskab, hvis du ønsker at optage dine egne evner på en racerbane. Vi har testet fire af de mest populære dashcams under 2.000 kr.

28. december 2022 af Morten Skeldal Østergaard og Frederik T. Frey

Rart at have, hvis uheldet er ude

Dashcams er en af den slags ting, som er rare at have, men som du forhåbentlig aldrig får brug for. Et dashcam er et lille videokamera til bilen – men i stedet for at holde øje med indbrud kigger kameraet ud gennem forruden og optager video, så du har levende billeder, hvis der f.eks. sker et uheld undervejs.

Flere bruger også dashcams, når de vil blære sig overfor vennerne med en hurtig baneomgang. Kameraet optager stort set det samme, som du ser gennem forruden.

Det er også en kilde til mange YouTube-videoer med optagelser af veje, overraskende hændelser og uheld overalt på kloden.

Ordet dashcam er en sammentrækning af de engelske ord for instrumentbræt (dashboard) og kamera. Kameraerne skal dog som oftest slet ikke monteres på instrumentbrættet, men i stedet øverst på forruden.

De fleste brugere vælger så at trække det lange medfølgende USB-kabel rundt langs forruden og videre ned til bilens strømudtag. Loven siger nemlig, at udstyret ikke må hindre udsynet gennem ruden.

Vidste du?

Det kræver tilladelse, hvis du optager på andet end offentlige steder. Optagelserne må ikke have karakter af tv-overvågning, og hvis du ønsker at offentliggøre din video, må enkeltpersoner ikke optræde som hovedfokus i optagelsen, og du skal skjule nummerplader.

Kameraet opfatter selv, når du starter bilen og begynder at køre, hvorefter det går i gang med at optage området foran bilen i et loop, så du ikke fylder kameraets microSD-kort helt op med video, hver gang du er ude at køre.

Kameraet gemmer automatisk optagelsen, hvis det registrerer, at du har været med i et uheld. Du kan også selv vælge at gemme optagelser, hvis du planlægger det.

Dashcams er som regel monteret på en lille fod, der klæber til forruden med kraftig dobbeltklæbende tape. Når du forlader bilen et øde sted, kan du klikke kameraet af foden og tage det med dig, så du undgår, at det bliver stjålet. 

Et dashcam kan være uvurderligt, hvis der er uoverenstemmelser - læs her om Morten, der brugte sit dashcam til at bevise, at han ikke havde kørt overfor rødt.

hvilket dashcam er bedst test
Dashcam:

BlackVue DR590-1CH

Test af BlackVue DR590-1CH

BlackVue DR590-1CH er et vellykket lille kamera til bilen. Det giver gode optagelser af dine køreture, for de 139 grader i kameraets synsvinkel er nok til, at du kan se næsten hele området foran bilen.

Det lille, rørformede kamera placeres øverst i midten af forruden ved hjælp af den klæbende bagside. BlackVue DR590-1CH har ingen skærm, men kameraet giver dig forskellige beskeder ved hjælp af en optaget stemme. Stemmen fortæller dig blandt andet, når kameraet begynder at optage.

Kameraet optager på et 16 GB microSD-kort, der følger med i pakken.

Der optages løbende i et loop, mens du kører, og hvis kameraet opfanger et uheld, gemmes optagelsen. Videobilledet står skarpt, og du kan uden problemer tyde nummerplader på biler i optagelsen. Selv ved kørsel på motorvej er optagelsen flot og flydende, fordi kameraet optager 60 billeder i sekundet.

Plus

 • Skarpt billede – både dag og nat
 • Optager 60 billeder i sekundet

Minus

 • Ingen skærm

Vi synes

Et hæderligt dashcam med skarpe optagelser til små penge.

 • Pris: 989 kr.
 • Opløsning: 1920 x 1080 pixels
 • Skærm: Nej

hvilket dashcam er bedst test
Dashcam:

Garmin Dash Cam 67W

Test af Garmin Dash Cam 67W

Garmin Dash Cam 67W er på størrelse med en tændstikæske og generer ikke, hvis du f.eks. hænger det op ved bakspejlet.

Der medfølger et kabel, som er langt nok til, at du kan trække det rundt om forruden og ned til bilens strømstik.

Under kørslen styrer du kameraet med fire knapper på siden. Det gør ikke noget, at du ikke kan se knapperne, for der er symboler på forsiden af kameraet, som viser, hvad hver enkelt knap gør.

Dash Cam 67W optager på et microSD-kort, som ikke følger med. Optagelserne er skarpe og gode, uanset om der er mørkt eller høj sol. Dash Cam 67W har et bredt synsfelt, der opfanger alt, hvad der sker foran bilen. Kameraet spiller godt sammen med Garmins telefon-app, så du kan overføre dine optagelser.

Der er også en sjov timelapse-funktion, hvor du f.eks. kan optage turen til dit arbejde og se den i opskruet tempo.

Plus

 • Flot og skarpt billede
 • Sjov timelapse-funktion

Minus

 • Lille skærm

Vi synes

Garmin leverer et helstøbt, men smådyrt, produkt, med nem integration gennem app.

 • Pris: 1.772 kr.
 • Opløsning: 2560 x 1440 pixels
 • Skærm: 2 tommer

hvilket dashcam er bedst test
Dashcam:

Osram ROADsight 30

Test af Osram ROADsight 30

Osram ROADsight 30 er en billig løsning, hvis du vil se, om et dash­cam i bilens forrude er noget for dig.

Kameraet sættes op ved hjælp af dobbeltklæbende tape i bunden af foden. Når du forlader din bil, kan ROADsight 30 klikkes af fodens magnetiske holder med et snuptag, så kun foden sidder tilbage i forruden.

Billedkvaliteten er god, og kameraet optager automatisk, når du begynder at køre. Der er en indbygget parkeringssensor, så kameraet også begynder at optage, hvis det opfanger noget, det vurderer som en påkørsel, når bilen holder stille.

Aftenoptagelserne var generelt udmærkede, men det var tit meget svært at tyde nummerplader på andre biler, når vi så optagelserne igennem senere. App’en til din telefon er ikke særlig intuitiv, så det er næsten lige så nemt at se optagelserne igennem direkte på kameraets to tommer store skærm.

Plus

 • God billedkvalitet

Minus

 • Lille skærm
 • Besværlig app

Vi synes

Aftenoptagelserne kunne være bedre, men det er fedt, at testen billigste kamera har skærm.

 • Pris: 799 kr.
 • Opløsning: 1920 x 1080 pixels
 • Skærm: 2 tommer

hvilket dashcam er bedst test
Dashcam:

Nextbase 522GW

TESTVINDER: Nextbase 522GW

Nextbase 522GW får strøm fra et USB-kabel, som kræver en del arbejde at få installeret i bilen, hvis det ikke skal hænge og slaske ned fra kameraet.

Sensorer i Nextbase 522GW opfatter, når bilen begynder at bevæge sig, og så optager kameraet.

Hvis bilen er med i en ulykke, registrerer kameraet rystelserne og beskytter den aktuelle optagelse mod sletning. Som noget ganske smart begynder kameraet også at optage, hvis bilen påkøres, mens den holder parkeret.

Du kan også selv beskytte en optagelse, hvis du ser noget, du vil gemme til senere. Du skal blot trykke på en knap på kameraet. 522GW har en tre tommer stor skærm, hvor du kan se dine optagelser, og kameraet kan også kobles sammen med din telefon.

Kameraet optager i flot kvalitet. Foran linsen er der et polariseringsfilter, som reducerer genskin fra forruden, og billedet er så skarpt, at du uden problemer kan aflæse nummerplader.

Plus

 • Gode, skarpe optagelser
 • Fungerer med telefonen

Minus

 • Svært at montere elegant

Vi synes

Testens dyreste er også det bedste – flot billede og mange smarte funktioner.

 • Pris: 1.999 kr.
 • Opløsning: 2560 x 1440 pixels
 • Skærm: 3 tommer

Sådan testede vi

Vi monterede kameraerne i forruden på en almindelig familiebil og sluttede dets USB-kabel til bilens strømudtag.

Vi brugte hvert kamera gennem cirka to uger, hvor vi både kørte en daglig tur til og fra arbejde samt flere fritidsture – både i dagslys og efter mørkets frembrud.

Vi gennemså efterfølgende optagelserne på dashcamets skærm (hvis det havde en) og hentede også optagelser fra alle kameraerne ind fra microSD-kortet og så dem igennem på en stor computerskærm for at undersøge billedkvaliteten.

En høj opløsning er nemlig ikke altid en garanti for en god optagelse, for den digitale video kan være stærkt komprimeret.

I de kameraer, der havde ekstrafunktioner som f.eks. mulighed for at optage en timelapse-video af køreturen, har vi også afprøvet dem.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...