Vinterdæktest 2022 2023
Vinterdæktest: Vinterens bedste dæk© Patrik Lingren

Testvinder: Dette dæk er vinterens bedste!

Kan det betale sig at spare, når der skal købes vinterdæk - og hvilket vinterdæk er det bedste? Vi tester fire dæk og kårer årets bedste vinterdæk.

16. november 2022 af Linus Pröjtz, dansk bearbejdelse Frederik T. Frey

Vinterdæk er ikke et lovkrav i Danmark – alligevel er emnet om vintergummi til bilen et glohedt emne i årets koldeste måneder. Er det overhovedet nødvendigt at skifte til vinterdæk med de lune vintre, vi efterhånden er blevet vant til i Danmark?

Det korte svar er ja, hvis du vil have de bedste egenskaber og mest potentiale ud af din bil. Planlægger du at besøge lande som Sverige, Norge eller Østrig i vintermånederne f.eks. på en skiferie, er der ingen vej uden om – her er du ilde stedt, hvis du ikke har vinterdæk.

Fire vinterdæk og seks discipliner

Dette års test, som laves i samarbejde med vores svenske søstermagasin Teknikens Värld, indeholder fire dæk – Bridgestone Blizzak LM005, Continental WinterContact TS870 og Petlas Snowmaster W651.

Samtlige vinterdæk er testet grundigt i følgende krævende discipliner: Bremseevner, kørsel på vej, aquaplaning, undvigemanøvre, komfort og stabilitet samt tullemodstand. Dækkene i testen er i størrelsen 225/50R17.

Vinterdæktest oversigt:

  1. Pladsen
  2. Pladsen
  3. Pladsen
  4. Pladsen
Vinterdæktest test vinterdæk
Vinterdæktest: Vinterens bedste dæk

Vinterdæktesten foregår på alle former for koldt underlag – også tør asfalt.

© Patrik Lingren

Sidstepladsen – undgå Petlas Snowmaster W651

Man får, hvad man betaler for, med det tyrkiske vinterdæk, der ikke bare klarer sig jammerligt i de svære is-discipliner men også på våd og tør asfalt. Rimelige sneegenskaber kan ikke redde den fra en opfordring om at undgå dette dæk.

Det værste ved Petlas Snowmaster er, at det klarer sig utroligt dårligt i de discipliner, som simulerer de kørselsforhold, den danske vinter er fuld af – kørsel og bremsning på veje, der ikke er dækkede af sne men derimod enten er våde eller tørre.

Petlas Snowmaster W651 i størrelsen 225/50R17 koster cirka 700 kr. per styk.

Tredjepladsen – Pirelli Cinturato Winter 2 klarer sig rimeligt

Det italienske vinterdæk udmærker sig ved at have gode egenskaber ved aquaplaning. Cinturato Winter 2 er godt til dansk klima – men kommer måske på glatis, hvis skiferien byder på groft vinterklima. Aquaplaningstesten udføres på et lige stykke vej med kontrolleret overrisling og en konstant vanddybde på 9 mm. Bilerne køres med stigende hastighed, og det måles præcis, hvornår dækkene slipper med avanceret måleudstyr monteret på testbilen. Pointskalaen går fra 0-10, og Pirelli-dækket er blandt vinterdækkene, der i år får maksimale 10 point.

Pirelli Cinturato Winter 2 i størrelsen 225/50R17 koster cirka 1.200 kr. per styk.

Vinterdæktest test vinterdæk
Vinterdæktest: Vinterens bedste dæk

Testbilen til dette års vinterdæktest er en Volvo V60 – alle dækkene er i størrelsen 225/50R17.

© Patrik Lingren

Andenpladsen – sikker præstation fra Continental WinterContact TS870

Continental WinterContact TS870 præsterer som forventet af et dæk fra et af de etablerede mærker til denne pris – det gør en god figur i vinterdæktesten 2022.

Der er tale om et vinterdæk, der klarer sig bedre på våd og tør asfalt, end det gør på f.eks. is og sne. Grebet ved opbremsninger er helt i top hos det tyske dæk, der scorer rene førstepladser i denne disciplin – uanset underlag.

Continental-dækket har ikke egentlige fejl og mangler, men målt på stabilitet og stødabsorbering er WinterContact ikke blandt det bedste.

Continental WinterContact TS870 i størrelsen 225/50R17 koster cirka 1.200 kr. per styk.

Vinterdæktest test vinterdæk
Vinterdæktest: Vinterens bedste dæk

Sådan ser vinderen af årets vinterdæktest ud – Bridgestone Blizzak LM005.

© Patrik Lingren

Førstepladsen – Med Bridgestone Blizzak LM005 får man, hvad man betaler for

Testvinder: Det her er det bedste vinterdæk!

Bridgestone Blizzak LM005 viser vejen og holder snuden i vintersporet – snedækkede veje er dog ikke hofretten. Blizzak er et vinterdæk med præstationer, der har fokus på våde og tørre veje – perfekt til de vintre, vi har i Danmark.

Som flere andre producenter har Bridgestone gjort dækkets gummiblanding, kaldet compound, hårdere i år – dækkets såkaldte Shore-tal indikerer en hårdere gummiblanding. Bridgestone-dækket, der deltog i testen sidste år, blev fremstillet i Italien, dette års vinterdæk – stadig et Blizzak LM005 – er fremstillet i Ungarn.

Bør det have betydning? Nej, det burde det ikke. Men alligevel er testresultatet afvigende med 3,7 km/t i vinterdækket anno 2022’s favør – et resultat der bedre kan tilskrives den ændrede compound end fremstillingslandet.  


Bridgestone Blizzak LM005 i størrelsen 225/50R17 koster cirka 1.100 kr. per styk.

I Bil Magasinet nr. 2213 kan du dykke ned i de enkelte discipliner og se hvert enkelt dæks individuelle karakter og vurdering. I den store artikel kan du også læse om dækmærkning samt få yderligere tips til vinterkørsel og -dæk.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...