Stor nordisk undersøgelse: Danskere har egne dækvaner

Stor nordisk undersøgelse viser, at danskerne fører an, når det gælder vinterdæk – om sommeren...

21. december 2015 af Bil

Bilkulturen stortrives i de nordiske lande. Trods rimelig veludbygget kollektivtransport og meget forskellige afgiftsniveauer, er bilen stadig det foretrukne transportmiddel for mange familier.

Når det gælder egen bil i husstanden, er det de svenske bilister, som er i førersædet. Her har 86 pct. egen bil, skarpt forfulgt af Finland med 83 pct., mens hhv. 79 pct. og 71 pct. i Danmark og Norge har bilen holdende uden for hoveddøren.

Tallene stammer fra Michelin, som hvert år tager temperaturen hos bilisterne i de fire nordiske lande og bl.a. spørger ind til deres viden, holdning og adfærd, når det handler om bilens eneste kontaktpunkt med vejen – dækkene.

- Vores rundspørge, som hvert år når mere end 4.000 nordiske bilister, giver os vigtig indsigt. Særligt, når det kommer til trafiksikkerhed relateret til dæk og dækvalg, giver undersøgelsen nyttig viden om tendenser og eventuelle skift i bilisternes opfattelser, forklarer Marcus Karlsson, miljø- og trafiksikkerhedsansvarlig for Michelin i Norden.

Forventninger styrer dækvalg om vinteren
Blandt meget andet afdækker undersøgelsen nordiske bilisters vaner, når det kommer til dækvalg på vejene i vinterhalvåret. Eksempelvis præferencer for de forskellige typer af dæk til vinterbrug.

Her viser det sig bl.a., at hele 83 pct. af de finske bilister kører på pigdæk om vinteren, mens det gælder for 63 pct. af de svenske bilister og blot 39 pct. af bilisterne i Norge. I Danmark er pigdæk ikke udbredt. Til gengæld er danskerne de bilister, der oftest vælger helårsdæk. Mere præcis kører 16 pct. af de danske bilister på helårsdæk mod 5 pct. i Norge og Sverige og blot 1 pct. i Finland.

 

- Ikke overraskende, spiller geografi og klimatiske forskelle ind, når man sammenligner de nordiske bilisters dækvalg. Hvor Finland skiller sig markant ud som den nation, hvor man ruster sig mest til vinteren, så minder danskernes dækvalg mere om det, vi ser, i storbyer som Oslo og Stockholm, siger Marcus Karlsson.

Vinter året rundt?
Michelins undersøgelse viser også nogle markante forskelle, når det kommer til antallet af bilister, der, mod alle anbefalinger, kører hele året på vinterdæk. Således kørte 7 pct. af de danske bilister gennem sommeren 2015 på vinterdæk, mens det sammen var tilfældet for hhv. 5 pct., 3 pct. og 1 pct. af bilisterne i Sverige, Norge og Finland.

- Problemet med vinterdæk uden for sæsonen er, at bremselængden og vejgrebet gradvist forringes, når temperaturen stiger og gummiet bliver blødere. Det betyder, at selv et supergodt vinterdæk præsterer markant dårligere end et sommerdæk allerede ved 7 plusgrader. Og ser vi på tallene, så har vi en opgave med fortsat at fortælle bilisterne om den risiko, der ligger her – specielt i Danmark og Sverige, siger Marcus Karlsson.

Lovpligtigt skifte til sommerdæk
I forlængelse af lovgivningen om påbudt skifte til vinterdæk i alle landene, undtaget Danmark, har Michelin spurgt bilister i Norge, Sverige og Finland om deres opbakning til en eventuel lov om sommerdæk om sommeren. Det forslag finder størst opbakning i Finland, hvor 56 pct. bakker op om ideen, mens det gælder 52 pct. i Norge og 48 pct. af de svenske bilister.

 

Modsat de andre nordiske lande har Danmark ikke påbud om vinterdæk. Men står det til de yngste bilister, burde danske politikere følge deres nordiske kollegaer og gøre vinterdæk lovpligtige. Således støtter hele 72 pct. af de 18-29 årige lovpligtigt skifte til vinterdæk, mens det samlet set ’kun’ gælder for 58 pct. af de danske bilister.

SMS-uvaner
I en anden boldgade har Michelin bedt deltagende i de fire lande om at dele lidt om deres sms-vaner – under bilkørslen vel at mærke.

Her viser finnerne sig som de værste – eller mest ærlige. Således svarer 47 pct. af de finske bilister, at de har sendt sms’er, mens de kørte bil. I Norge gælder det for 37 pct., mens tallet er hhv. 35 og 34 pct. for bilisterne i Danmark og Sverige.

- Uopmærksomhed er en af de primære årsager til uheld og dødsfald i trafikken. Derfor vil vi gerne sætte fokus på et vigtigt problem for trafiksikkerheden og råbe vagt i gevær over for bilisterne: Fokusér på din kørsel og vent med sms’erne til du holder parkeret – det redder liv, siger Marcus Karlsson.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...