Skifter dæk på bilen
© iStock

Skifter du selv til vinterdæk, så husk disse gode råd

Vidste du, at det kan ødelægge motoren, hvis du lader bilen stå i gear? Her får du 7 ekspertråd, der er gode at kende, hvis du selv klarer hjulskiftet i indkørslen.

31. oktober 2018 af Bil Magasinet

Hvis du er en af de mange, der selv skifter fra sommer- til vinterhjul, og omvendt, er det vigtigt at gøre det korrekt. Ellers kan det både få konsekvenser for din bil samt din egen og andres sikkerhed.

En undersøgelse fra Applus Bilsyn blandt 3.000 bilister viser, at hver anden danske bilist selv skifter hjulene. 

- 1,7 mio. skifter til sommerdæk i april. Rigtig mange gør det selv-bilister ved imidlertid ikke, hvordan man gør, og det kan give problemer, f.eks. hvis boltene ikke spændes korrekt, siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

En af de mest udbredte fejl er at sætte bilen i gear. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– Man kan ødelægge motoren hvis hjulet drejer, og motoren tørner baglæns. Det kan få knastkæden til at hoppe en tand over, fortæller teknisk chef hos FDM, Jørgen Jørgensen, til Motorjournalisten.dk.

– Jeg vil ikke sige ofte, men vi ser flere tilfælde hvert år lige omkring skift mellem hjultyperne.

Det er kun biler med knastkæde, der kan komme i problemer, men lad bilen stå i frigear for at være på de sikre side. Håndbremsen er det til gengæld en god ide at trække.

7 råd til hvordan du skifter dæk

  1. Værktøj: Find værktøjet frem, før du går i gang. Brug som minimum en donkraft og en krydsnøgle eller momentnøgle. En momentnøgle sørger for, at man ikke kommer til at overspænde boltene. Det er især vigtigt, hvis bilen har alufælge. Backup: Gode handsker, dækmærker eller dækkridt, en stiv børste samt fedt og hjulposer.

  2. Sikkerhed: Stil bilen på et jævnt underlag og træk håndbremsen, så den på ingen måde kan trille. Tjek også slidbanen på hjulet. Lovkravet er minimum 1,6 mm i hele kørefladens bredde (Applus Bilsyn anbefaler minimum 3 mm).

  3. Tag hjulet af: På de fleste biler har undervognen små mærker eller hak, hvor donkraften skal placeres. Inden du løfter bilen fra underlaget, skal du løsne boltene på det hjul, som du skal skifte. Herefter kan du løfte bilen, fjerne skruerne og tage hjulet af.

  4. Skift korrekt og mærk dækkene: Sæt dækmærker på hjulene, så du ved, hvor hjulet har siddet. Du kan også blot skrive på indersiden af dækket, hvor hjulet har siddet. F.eks. "HF" for Højre Forhjul, "VB" for Venstre Baghjul osv.

  5. På med hjulet: Inden du spænder hjulet fast, bør du fjerne skidt fra boltene og fra monteringsstedet. Giv evt. boltene lidt fedt. Skru alle hjulboltene på med fingrene, mens hjulet stadig er hævet fra underlaget. Sænk bilen og spænd boltene fast.

  6. Efterspænd: Spænd boltene efter når du har kørt 100 km.

  7. Opbevaring: Husk at rengøre hjulene med fælgrens og fælgbørste inden du lægger dem væk for sæsonen. 

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.