Dækskift sommerdæk vinterdæk skift hvornår
© Søren Juul

Her er grunden til, at du IKKE må køre på vinterdæk om sommeren

De lyse timer bliver flere, og temperaturen stiger. For de fleste betyder det, at tiden er inden til at få sommerdæk på bilen, men hvorfor egentlig? Kunne man ikke bare køre videre på vintersutterne? Få svaret her

22. maj 2023 af Redaktionen

Du skal skifte til sommerdæk

Det er en floskel, og du har uden tvivl hørt den før – men det gør ikke følgende påstand mindre sand: Dine dæk er noget af det vigtigste sikkerhedsudstyr på din bil, og derfor skal der være styr på din bils dæk, som er eneste kontaktflade med underlaget. 

Vælger du ikke at skifte fra vinter- til sommerdæk, når temperaturen i luften og på asfalten stiger, skal du forberede dig på, at du ikke længere får det optimale ud af din køreoplevelse – både hvad angår sikkerhed, økonomi og slitage.

To gange om året tester Bil Magasinet dæk i det trykte magasin. Vil du gerne vide, hvilke dæk, der er de bedste, så husk at aktivere dit abonnement i dag!

Dækskift sommerdæk vinterdæk skift hvornår

Dæktryk er vigtigt at indstille korrekt. På den måde beholder dækket dets optimale egenskaber. Information om dæktrykket finder du ofte i din bils manual, i dørkarmen eller ved lågen til brændstofpåfyldningen.

© A. Hansen

Vinterdæk om sommeren er en dårlig idé

Vinterdæk er konstrueret specifikt til kørsel ved lave temperaturer og på underlag med sne og is. Vinterdækkets gummiblanding, kaldet compound, samt mønster og lameller tjener formål, der ikke er brug for, når kalenderen viser sommer. 

Sommerdæk, der er konstrueret til højere temperaturer, har store fordele i årets varme måneder. De vil bremse bedre og være mere stabile i kritiske situationer på den varme asfalt en lun sommerdag.

Og netop dét er pointen. Ved almindelig ligeud-kørsel, lægger du næppe mærke til, at dine vinterdæk ikke er optimale om sommeren. Men så snart du stiller de mindste krav til dine dæk, betyder faktorer som type, stand, alder og slid alt.

Hvornår skal du skifte til sommerdæk?

Der er ikke en bestemt skæringsdato for, hvornår du skal skifte til sommerdæk. Til gengæld kan du som tommelfingerregel skifte til sommerdæk i løbet af foråret og tilbage til vinterdæk, når efteråret skifter til vinter. Når temperaturen kommer op omkring syv grader, vil det være bedre at have sommerdæk på.

Dækskift sommerdæk vinterdæk skift hvornår

Sommerdæk virker som tommelfingerregel bedre end vinterdæk, når termometeret viser syv grader og derover.

© Frederik T. Frey

Vinterdæk om sommeren kan blive dyrt

I Danmark er det ikke ulovligt at køre med vinterdæk om sommeren. Men ud over de sikkerhedsmæssige hensyn, er der flere gode grunde til at skifte til sommerdæk i tide.

Som tommelfingerregel er rullemodstanden 15 pct. højere på tør, varm vej med vinterdæk, end hvis din bil kører samme strækning med sommerdæk. Det kan både mærkes på pengepungen og dækkene. 

Det giver højere brændstof- eller energiforbrug og et større dækslid, hvilket igen betyder, du skal punge ud for nyt gummi tideligere end ved korrekt brug af dækkene efter deres tilsigtede årstid.

Dækskift sommerdæk vinterdæk skift hvornår

Hjulskift kan let foretages hjemme uden hjælp fra professionelle – der er ikke brug for to donkrafte som på dette eksempel.

© Frederik T. Frey

Husk at tjekke mønster og dæktryk

Inden du monterer sommerdækkene, skal du tjekke mønsterdybden. Den er afgørende for din sikkerhed og kan resultere i en bøde, hvis dækkene er for nedslidte.

Nogle af følgevirkningerne ved nedslidte dæk er øget bremselængde, forringet styreevne og øget risiko for udskridning og akvaplaning. Dækkene har ikke længere deres optimale egenskaber.

Det kan have afgørende betydning i en kritisk situation. Loven kræver som minimum, at mønsterdybden på dæk er 1,6 mm. Flere eksperter anbefaler dog, at man med fordel kan skifte dækkene, før mønsteret er nået det niveau.

Brug en mønsterdybdemåler til at måle mønsterdybden på alle fire dæk i hver af de centrale riller og på mindst to punkter i hver rille. 

Kører du med helårsdæk på bilen, behøver du selvsagt ikke skifte. Helårsdæk kombinerer egenskaberne fra sommer- og vinterdæk og gør sæsonskift let. Men der er tale om en produkttype, der indgår flere kompromiser.

Med alle dæk gælder det, at det er en god idé at tjekke mønsterdybde og sikr dig, at dæktrykket er korrekt. Information om dæktrykket finder du ofte i din bils manual, i dørkarmen eller ved lågen til brændstofpåfyldningen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...