VW Passat i fart
© bilmagasinet.dk

Sådan sparer du penge på nye dæk

Lavere rullemodstand kan alene spare dig 1.000 kr. om året i brændstof

4. april 2013 af Bil Magasinet

Siden 2005 er priserne på benzin og diesel steget med over 60 pct. Mange leder efter nye måder at spare brændstof på, og her er den lovpligtige EU-mærkning af alle dæk til personbiler en nem vejviser.

Michelin har regnet på forskellene ved at vælge de mest brændstoføkonomiske dæk på markedet vs. de dårligste. Regnestykket viser, at der er økonomisk fornuft i at skele til den nye dækmærknings dukse. Faktisk sparer en gennemsnitsbilist op til 1.000 kroner årligt, hvis bilen har monteret dæk i B-klasse frem for G-klasse.

- De mest brændstoføkonomiske dæk på markedet, som f.eks. vores eget MICHELIN Energy Saver+, ligger i klasse B. Sammenlignet med dæk i klassen G har de bedste dæk 7,5 pct. lavere brændstofforbrug. Det er her besparelsen ligger. Faktum er, at det betaler sig at se lidt nærmere på de forskellige dæks mærkning, inden man beslutter sig for de nye sommerdæk, siger Lennart Lomaeus, miljøchef hos Michelin Nordic.

- Udfordringen er ikke som sådan at fremstille et dæk, der alene lever op til kravene til et A-klasse dæk, når det gælder rullemodstand. Udfordringen er at kombinere lav rullemodstand, godt vejgreb på våd og tør vej, lang levetid og lavt støjniveau i et og samme dæk, forklarer Lennart Lomaeus.

 

Dæk oplysninger
© bilmagasinet.dk

Rullemodstand - hvor meget betyder det?
Dæk er lavinteresseområde for mange bilister. Faktisk ved de færreste, hvor stor betydning dækkene har for, hvor tit de skal omkring tankstationen for at fylde op.

- Vores løbende rundspørge blandt bilisterne i Danmark viser, at mange mangler basal viden om deres dæk. Det gælder både, når det handler om at vælge de rigtige dæk, og når det kommer til at vedligeholde dækkene ordentligt, siger Lennart Lomaeus.

I en undersøgelse Michelin foretog sidste efterår vidste blot ni pct. af de adspurgte bilister, at dækkenes rullemodstand står for 20 pct. af bilens brændstofforbrug. 30 pct. af bilisterne, mente svaret var fem pct., 34 pct., at det var 10 pct., mens 22 pct. svarede “ved ikke” på spørgsmålet.

Michelin producerer i dag et specielt dæk til el-bilen Renault ZOE, som har A-A klasse. Det vil sige, at dækket kombinerer det bedste inden for både lav rullemodstand og opbremsning på våd vej. Michelin Energy E-V har i test øget rækkevidden på den nye elbil fra Renault med op til seks pct.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...