Den manglende opmærksomhed omkring slitagen på dækkene understreges af en undersøgelse, som Michelin foretog tidligere på året. Her viste svarene fra 1.000 danske bilister, at kun lidt over halvdelen (54 pct.) kender lovens mindstekrav til dækkenes mønsterdybde på 1,6 mm.
- Det er klart, at lavt vidensniveau og manglende opmærksomhed på dækkenes tilstand kan være en farlig cocktail. Og risikoen ved at have nedslidte dæk bliver markant forøget, når årstiden skifter og vejene pludselige er mere våde og måske fedtede af efterårsblade, påpeger Peter Qvist.
Gem vinterdækkene lidt endnu
Bilister med slidte sommerdæk kan være fristede til at skifte til vinterdækkene lidt tidligere end planlagt. Men at udskyde investeringen i nye sommerdæk til foråret er en dårlig løsning på problemet.
Ifølge Michelin er både halvslidte sommerdæk og kørsel på vinterdæk i efteråret nemlig skidt for sikkerheden på vejene. Modsat hvad mange tror, giver vinterdæk nemlig ikke bedre greb i vejen i efteråret - heller ikke når kørebanen er våd.
- Mere end 20 pct. af bilisterne tror rent faktisk, at vinterdæk står bedre fast på våd vej end sommerdæk - altså om sommeren. Det er en farlig myte. For så længe gennemsnitstemperaturen er over syv grader, er det ubetinget sommerdækkene, der har de bedste egenskaber med hensyn til bremselængde og vejgreb, siger Peter Qvist.