Ny test slår fast: Nu kan helårsdæk reelt køre hele året

Seneste test af helårs- og vinterdæk viser, at helårsdækkene nu har nået et niveau, hvor de fungerer både sommer og vinter.

23. september 2016 af Daniel Bohnsen

Helårsdæk har nu nået et niveau, hvor de med ren samvittighed kan anbefales som alternativ til vinter- og sommerdæk. Sådan lyder meldingen fra FDM og de europæiske bilklubber efter stortest af 35 forskellige dæk.

Der er dog stor forskel på kvaliteten af de udbudte helårsdæk, og nogle mærker er stadig decideret farlige at køre på i glat føre.

- Tre helårsdæk viser gode egenskaber på både tør og våd vej samt på sne og is, mens fire andre dækmærker dumper, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

De bedste helårsdæk på markedet lige nu er Michelin Cross Climate, der fører knebent over konkurrenterne fra Vredestein og Nokian. I testen af sommerdæk tidligere på året kunne helårsdækkene dog ikke helt matche præstationen fra de deciderede sommerdæk, og det er også tilfældet her.

- Selvom nogle er blevet bedre, kan de bedste helårsdæk fortsat ikke måle sig med de bedste vinterdæk, når der skal køres i rigtig meget sne. Derfor er helårsdæk alene et alternativ til de mange, der ikke skal køre i krævende vinterføre, lyder det fra Søren W. Rasmussen.

De bedst helårsdæk har dog rykket sig markant og kan i dag fungere som gyldigt alternativ til sommer-/vinterdæk. Det gælder i særdeleshed, hvis man ved, man ikke får skiftet til de grove dæk, når sneen kommer. 

Helårsdækkene klarer sig nemlig markant bedre i koldt og glat føre end selv de bedste sommerdæk og vil for mange være et langt sikrere valg til at komme i gennem vinteren.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...