© Nokian

Ny spansk ovalbane tillader test med op til 300 km/t

Finske Nokian Tyres er i gang med et kæmpe byggeprojekt syd for Madrid – vi håber at vi må prøve banen, når den er klar

15. juli 2019 af Steen Bachmann


Nokian Tyres' nye testcenter i Spanien kal bruges til test af sommer-, helårs- og vinterdæk året rundt. Testbanen vil være klar til brug i 2020 og den samlede investering er anslået til 60 mio. euro (450 mio. kr.).

Det mest opsigtsvækkende bliver en oval testbane med skrånende kurver. Den mere end 7 kilometer lange oval begynder at tage form, og et team fra Tyskland, der er specialiseret i konstruktionen af skrånende ovale testkurver, arbejder for tiden på topografien og de øvre lag af testbanen.

Det 300 hektar store område ligger i Santa Cruz de la Zarza, en lille by cirka en times kørsel syd for den spanske hovedstad Madrid.


Testcentret i Spanien er den største enkeltinvestering inden for tests, som Nokian har foretaget. Fokus ligger på sommer- og helårsdæk samt dæk med en høj hastighedsklassifikation. Der er også fokus på at udvikle dæks sikkerhedsmæssige egenskaber året rundt.

Test er afgørende for dækudvikling

Det meste af det forberedende arbejde for mere end 10 testbaner i det nye testcenter er nu klar: Jordens øverste lag er blevet fjernet, og maskinerne er gået i gang med testbanerne. Den næste fase vil blive det grundige arbejde med at lægge asfalt, som for de fleste baners vedkommende vil blive færdiggjort i løbet af 2020.

Byggearbejdet på den ovale bane er det mest komplicerede: Skråningen på den sydlige kurve og jordarbejdet er færdigt. Det næste skridt er finprofileringen og lægning af det første lag asfalt. Når den står færdig, muliggør den ovale bane at teste dæk med hastigheder på op til 300 km / t.

Det nye testcenter bliver Nokian Tyres tredje. Det supplerer virksomhedens eksisterende dæktestsnetværk, der består af et 700 hektar stort testanlæg i Ivalo, Finland, til test af vinterdæk og et testanlæg nær det finske hovedkvarter i Nokia.

© Nokian


t af udviklingsområderne for Nokian Tyres er guayule-planten, et muligt råmateriale til dæk. Nokian Tyres deltager i dyrkelsen og studerer det sammen med de lokale universiteter og samarbejdspartnere som en mulig kilde til højkvalitets naturgummi. Plantagen forvaltes af lokale landmænd.

Virksomheden er også blevet protektor for 25 hektar jord til beskyttelse af dyrelivet. Dette omfatter opførelsen af reder til høge og ugler og konstruktionen af vandelementer til fugle, der vil blive overvåget i løbet af de næste 3 år. Også egetræer og andre træer vil blive plantet på stedet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...