Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept© Michelin

Michelin vil bygge dæk af halm, alubakker og el-skrot

Viser vildt koncept på udstillingen i Frankfurt med et dæk uden fælg eller luft, som kan printes i en 3D-printer

21. september 2017 af Steen Bachmann

Forestil dig et dæk, som ikke kun er et dæk, men også selve hjulet på din bil. Det er 100 pct. biologisk nedbrydeligt, bliver 3D-printet alt efter vejforholdene og er i konstant dialog med dig og din bil.

Det lyder vildt, men Michelin mener, at de kan bygge det. Bag Michelin Visionary Concept ligger en vision om at udvikle et mere sikkert, fleksibelt, intelligent og bæredygtigt dæk. 

- Du tænker måske, ”det her er bare en drøm hos Michelin”, og du har ret, det er en drøm. Men konceptdækket er en realistisk drøm, der bygger på en stribe teknologier, som vores forskere allerede arbejder med i dag, siger Terry Gettys, chef for forskning og udvikling hos Michelin.

Konceptdækket er skabt af materialer fra træspån, halm, sukkerrester og appelsinskal og genanvendte materialer fra gamle dæk, alubakker og el-skrot.

Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept© Michelin

I udviklingen er der især arbejdet med at kombinere tre ideer i et dæk, som:

  • i sin struktur er modeleret efter naturens vækstprocesser og som er hårdført, lavet på genbrugsmaterialer og i sig selv genanvendeligt.
  • har et biologisk nedbrydeligt dækmønster, der kan ændres og genopbygges med 3D-print. F.eks. hvis dækket er nedslidt, eller hvis vejforholdene ændrer sig (regn, sne eller off road), kan et nyt mønster printes på få minutter.
  • kommunikerer intelligent med bil og fører om mønsterdybde og behov for ændringer i dækmønster alt efter det aktuelle kørselsbehov, ruten, slitage og vejforhold.

3D-printet dækmønster

Michelin Visionary Concept er verdens første dæk, som kan anvendes igen og igen. Med 3D-printere er det muligt at lægge nye lag gummi til dækket. Dækmønsteret kan også tilpasses varierende vejforhold eller den enkelte bilists behov for komfort, sikkerhed og miljømæssig holdbarhed. Det forlænger livslængden for dækket markant.

Konceptdækket  kan hverken punktere eller eksplodere. Det er nemlig uden luft. Det bygger på en indre arkitektur, som bærer bilen i sig selv og bibeholder den stabilitet, sikkerhed og komfort, som normale dæk giver.

Et kommunikerende dæk

Konceptdækket har sensorer, som i realtid informerer bil og fører om vejforhold. F.eks. forslag til at ændre mønsterdesign til nye forhold eller information om, at der skal printes mere mønsterdybde pga. slitage. Med en app booker bilisten besøg på en særlig dækstation, hvor 3D-printere udfører de ønskede tilpasninger til dækkets egenskaber, f.eks. skifte fra sommer- til vinterdæk.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...