Michelin genopfinder hjulet

Nyt kompakt hjul med integreret hjulophæng og motor

24. maj 2011 af Mikkel Thomsager

Forestil dig en bil, hvor selve hjulet rummer både motor, bremse, affjedring og støddæmpning. Det lyder som fremtidsmusik, men dækproducenten Michelin har gjort det.

Active Wheel kalder Michelin systemet, som egentlig ikke har noget med selve dækket at gøre. Dækproducenten Michelin har blot kaster sig ud i udviklingen af systemet, som vitterlig har stort potentiale.

Suzuki med hård affjedring
Det kompakte hjul gør det muligt at montere hele drivlinien uden selvstændigt hjulophæng. Active Wheel kan således monteres direkte på en fladbundet bil. Den begrænsede plads i selve hjulet begrænser dog hjulets vandring, som er på maksimalt 125 mm eller godt seks centimeter op og ned. Det er mindre end biler med almindelig affjedring, og resultatet er da også ret indlysende.

En kort prøvetur i en en af de Suzuki Splash-prototyper, som systemet er monteret på, afslører en decideret hård affjedring, og en meget lille krængning i sving. Det første er ukomfortabelt, det sidste er morsomt at køre med, forbi bilen er utrolig effektiv og direkte på styretøjet.

For- eller firehjulstrukken
Selve hjulet kan bruges med og uden elmotor. En almindelig forhjulstrukket bil får hele pakken med el-motorer på de to forreste hjul, men blot affjedring, bremser og støddæmpere på baghjulene. Eller bilen kan får motor på alle firehjul, hvorved den reelt bliver firehjulstrukket.

Systemet er meget pladsbesparende og samtidig uhyre fleksibelt, og med tiden bør det også kunne produceres til en fornuftig pris, da det grundlæggende er forholdsvis simpelt.

Det mest avancerede er faktisk den elektroniske støddæmper, som også gør det muligt at integrerede alle moderne elektroniske sikkerhedssystemer i selve hjulet.

Endnu har ingen bilproducenter forpligtet sig til at benytte systemet. Michelin står fortsat selv for udviklingen, men koncernen håber at en bil produceret specielt til det nye drivhjul, er klar om to til tre år.

 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...