Vinterferie i udlandet? Så husk at både i Sverige og i Tyskland kræver loven, at der er vinterdæk på bilen.

© Skoda

Kør uden om dyre dækbøder på skiferien

Går turen til Sverige eller sydpå gennem Tyskland for at stå på ski i vinterferien, skal der vinterdæk på bilen

10. februar 2011 af Bil Magasinet

Danskere, som tager over broen på skiferie i Sverige, eller som drager mod alperne gennem Tyskland, skal huske blødt vintergummi på bilen. For både i Sverige og i Tyskland kræver loven, at der er vinterdæk på bilen.

Forrige år indførte Sverige nye dækregler, der betyder, at alle biler i Sverige - inklusive de danske - skal køre med vinterdæk, når der er is, sne, slud eller frost på vejene. Tidligere har bl.a. danske bilister haft lov til at køre med sommerdæk om vinteren i Sverige også selvom, at vinteren øjensynligt har meldt sin ankomst.

Husk over 3,0 mm
”Selvom 20 procent flere bilejere har fået vinterdæk på bilen i løbet af de sidste to år, skal de, der endnu ikke har fået dem, købe et sæt. Har man kørt med vinterdæk i et stykke tid, så de er slidte - og skal man til områder med usædvanlig meget sne -, kan det være en god idé at bede dækforhandleren om at efterprøve dækkenes mønsterdybde. Des mere der er tilbage af mønsteret, des bedre et vejgreb har man på sne og is,” siger adm. direktør hos Continental Dæk Danmark A/S, Georg Nielsen.

Danskere, som ikke er opmærksomme på de nye regler og kører uden vinterdæk i vintervejr, risikerer en bøde fra politiet, som bestemmer, hvornår forholdene kræver vinterdæk.

Svenske bøder på 1.200 kroner
”Kører man uden vinterdæk, ved vi, at det svenske politi takserer forseelsen til 1.200 svenske kroner pr. bil. Men den vigtigste grund til at køre med vinterdæk, også herhjemme, er naturligvis, at biler bremser klart bedre, når der er sne og is på vejene,” siger Georg Nielsen.

Ny tysk lov betyder, at alle biler skal have vinterdæk på, hvis der er sne, is og sjap på vejene. Det koster 40 euro (ca. 300 kroner) i bøde at køre med de forkerte dæk, og 80 euro, hvis "ulovlige dæk" forsinker andre trafikanter.

Danmarks Rejsebureauforening kender ikke antallet af kørende skiturister til Sverige, men oplyser, at 100.000-150.000 danskere hvert år kører på skiferie i Europa.

”Flertallet af danskere, der står på ski i Sverige, ved, at det er en forudsætning og en nødvendighed at køre med vinterdæk, fordi der er så meget sne, så det gør de fleste allerede i forvejen. Men jeg tvivler på, at de skiturister, som kun skal køre to timer til f.eks. Isaberg, alle får udskiftet deres sommerdæk,” siger Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureauforening.

Kravet gælder alle køretøjer under 3,5 tons. Vinterdækkene skal have et mønster i dækket på minimum 3 mm dybde. Reglerne omfatter også lastbiler og busser over 3 ton. Her er kravet 5 mm mønsterdybde.

Læs mere om de svenske regler på www.trafikken.dk og www.transportstyrelsen.se

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...