De tjekkede biler fik en folder i forruden, da Euromaster udnersøgte dæktilstanden på 16.000 biler i Danmark
De tjekkede biler fik en folder i forruden, da Euromaster udnersøgte dæktilstanden på 16.000 biler i Danmark© bilmagasinet.dk

Hver fjerde dansker kører på farlige dæk

Skræmmende resultat af aktuelt tjek af 16.000 biler

5. november 2010 af Mikkel Thomsager

I uge 41 satte dækkæden Euromaster sig for at lave sin egen undersøgelse af rigets dæktilstand. Da blev mere end 16.000 biler tjekket ved landets Bilka- og A-Z-varehuse, og resultatet er ifølge dækkæden skræmmende.

Målingen, der ifølge dækkæden er Danmarks største af sin slags nogensinde, viser, at 24 pct. af danske bilister kører på dæk, der enten er direkte ulovlige eller så nedslidte, at de udgør en betydelig sikkerhedsrisiko.

Ifølge Carsten Kure, Marketing Manager hos Euromaster, lover dét ikke godt for trafiksikkerheden i de kommende måneder.

"Lovens mindstekrav til dækmønster er 1,6 mm, og så nedslidte dæk øger markant risikoen for farlige situationer og ulykker. Er slidbanedybden mindre end det tilladte, kan politiet derfor give dig en bøde og forbyde yderligere kørsel", siger han.

De undersøgte biler er opdelt i tre kategorier: rød, gul og grøn. I den røde kategori er slidbanemønstret under 1,6 mm, hvorved dækkene er direkte ulovlige, mens dækkene i den gule kategori har en mønsterdybde fra 1,6 til tre mm, der også betegnes som farligt, og hvor udskiftning derfor tilrådes.

"Ud af den fjerdedel, som kører på farlige dæk, er 18 procentpoint ’gule’ og resten ’røde’. Efter vores opfattelse er der behov for øget opmærksomhed omkring både lovkrav og eksperternes anbefalinger", slutter Carsten Kure.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...