Har du glemt at skifte til sommerdæk?

Mens vigtigheden af vinterdæk er ved at have rodfæstet sig hos danskerne, halter det lidt med skiftet til sommerdæk.

20. april 2017 af Mathias Brandt

Kører du stadig på vinterdæk, selv om foråret for længst har bidt sig fast, er du er ikke alene. For mens vigtigheden af at skifte til vinterdæk er ved at gå op for de fleste, så er der stadig mange danskere, der ikke ved, at det kan være lige så farligt at køre på vinterdæk om sommeren, som det er at køre på sommerdæk om vinteren.

Vinterdækkets konstruktion giver bedre vejgreb i sne, sjap og minusgrader. Men omvendt betyder det også, at sikkerheden forringes, når vejbanerne når op over de 7 grader, der i dækbranchen er den vejledende grænse for, hvornår man taler om skift mellem sommer- og vinterdæk.

Ifølge, Georg Nielsen, administrerende direktør hos Continental Dæk Danmark A/S, har vinterdæk en stor andel naturgummi, som bliver blødere, når temperaturen overstiger 7 grader. Det nedsætter vejgrebet, øger bremselængden og reducerer styreegenskaberne, hvilket i sidste ende kan forsage uheld. 

Du sparer penge ved at skifte

Selv om mange travle danskere kan være fristende at lade vinterdækkene sidde på, for ’det bliver jo vinter igen om et halvt år, og så sparer vi da penge på det’, så vil der i sidste ende ikke være meget at hente. 

Bilen bruger mere brændstof, når man kører med ikke årstidssvarende dæk. Og så bliver de blødere vinterdæk slidt op til 10 pct. hurtigere, når man kører på dem om sommeren. Kort sagt vil de skulle skiftes oftere. Så selvom aprilvejret har budt på kulde og sne, må det siges at være tid til at få skiftet dine vinterdæk til sommerdæk. 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...