Guide: Sådan tjekker du dine vinterdæk

Moderne sikkerhedssystemer i biler er ikke en hujende fis værd, hvis dine dæk ikke er tiptop i orden

31. oktober 2014 af Bil Magasinet

Nokian har gennemført tests, der viser, at aquaplaning begynder allerede ved en hastighed på 75 km/t med nedslidte dæk, men først ved 96 km/t med nye dæk. Det gælder for en profilhøjde under 1,5 millimeter med fem millimeter vand på gaden.

Dækprofilen kan også slides uregelmæssigt. Selv med en profil på seks millimeter ved den udvendige kant kan rillerne på indersiden være slidt næsten bort. Stærk slitage skyldes ofte et alt for lavt dæktryk, forkert indstilling af styrevinklen eller defekte støddæmpere.

 

Korrekt dæktryk forbedrer kørselskomforten

Når man kører med det dæktryk, der er det rigtige til bilen, og tilpasser trykket efter belastningen, opnår man større sikkerhed og holdbarhed og et lavere brændstofforbrug, men især forbedrer man kørselskomforten. Råd fra Nokian-dækekspert Morri: "Dæk med korrekt tryk løber behageligt og gør bilen let at håndtere." Hvis trykket er for højt, giver dækkene sig ikke under bilen, og komforten forringes. Og hvis trykket er for lavt, kører bilen ikke sikkert og friktionsløst.

De vigtigste oplysninger om dæk findes i bilens registreringsattest

Hvad betyder dækoplysningen i registreringsattesten: 205/55 R 16 94 V XL? Denne tal- og bogstavkombination fortæller, hvilken dæktype der passer til bilen. Juha Pirhonen, produktudviklingschef hos Nokian Tyres, forklarer de vigtigste bogstaver og tal.

"Bogstavet V angiver hastighedsindekset: Der må maksimalt køres med en hastighed på 240 km/t med dækket. Bilisten bør følge bilproducentens anbefalinger med hensyn til valg af hastighedsindeks. Et lavere hastighedsindeks som H, der angiver en maksimal hastighed på 210 km/t, kan forringe håndteringen, altså styringen, og et højere hastighedsindeks som W med en maksimal hastighed på 270 km/t forringer kørselskomforten.

205 angiver dækkets bredde i millimeter. 55 er dækkets højde i procent af dets tværsnitsbredde. Hvis også 225/45 er tilladt ifølge registreringsattesten, kan man også købe dette 20 millimeter bredere dæk med betydeligt mindre tværsnit.

"Det brede dæk giver en bedre kørselsfornemmelse end et smallere sæk med højere tværsnit og reagerer mere direkte på rattets bevægelser," siger produktspecialist Pirhonen hos Nokian.

"Det brede dæk egner sig til bilister, der ønsker hurtige reaktioner og en sporty kørselsfornemmelse. På den anden side kører et bredere dæk dårligere, når der er hjulspor på vejen; derfor bør bilister, der gerne vil køre behageligt, vælge et smallere dæk med højere tværsnit. Desuden er et smallere dæk sikrere på våde veje, fordi vand fortrænges bedre end med et bredere dæk.“

Dæk bør ikke være ældre end seks år. Grunden er, at ældre dæk har et betydeligt dårligere vejgreb på våde veje, og desuden bliver gummiet sprødt, advarer Nokian. De sidste fire cifre i DOT-nummeret på siden af sækket angiver produktionsdatoen. 1314 betyder: produceret i uge 13 i 2014.

(Se her, hvordan du skal køre med vinterdæk på, og hvordan du ellers gør din bil klar til vinteren.)

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...