2018 Range Rover Velar P380
2018 Range Rover Velar P380© Søren Juul

Guide: Sådan gør du, hvis bilen akvaplaner

Risikoen for akvaplaning er størst i hjulspor og sving, men hvad gør man egentlig, hvis bilen begynder at 'glide' oven på vandet?

18. januar 2018 af Steen Bachmann

Den seneste uge har det pisset ned over store dele af Danmark. Samtidig bliver det tidligt mørkt, så det kan være svært at se vand og vandpytter på vejen.

Når det regner, er der to ting, der er vigtige: Hastigheden og dækkenes tilstand. Når der synligt ligger vand på vejen og dine dæk er slidt ned, skal du straks sænke din hastighed.

”Et blødt og dårligt dæk er en dårlig kombination. Hvis du så oven i købet kører for hurtigt, er din bil overladt til akvaplaning, selvom du har gode dæk. I kraftig regn kan det være nødvendigt at bremse din hastighed med så meget som 15-20 km/t for at tillade slidbanemønstre at pumpe alt vandet væk mellem dækkene og vejen,” forklarer Matti Morri, teknisk kundeservice manager i Nokian Tyres.

Gode dæk kan også akvaplane

Selv med gode dæk er faren for akvaplaning reel. I en test af det finske dækmagasin Tekniikan Maailma startede akvaplaning ved et højkvalitets sommerdæk i god stand på en lige vej, hvor der var 6 mm vand på asfalten og bilen kørte med 80 km/t. Med et slidt sommerdæk startede akvaplaningen allerede ved 70 km/t, og et vinterdæk uden pigge klarede sig endnu værre.

Store krav til dækkene om efteråret

Folk bruger ofte deres sommerdæk om efteråret og køber nye om foråret - selv om fordelene ved et godt sæt dæk er størst om efteråret.

"Jo nyere et dæk er, desto bedre fungerer det under alle forhold. Tilsvarende, jo mere slidte dækkene er, jo mindre slidbanedybde, jo større sandsynlighed er der for akvaplaning. Det skyldes, at rillevolumen er for lille til at genne vandet mellem dækket og vejen væk,” siger  Morri.

Sådan kører du i kraftig regn

1. Sænk farten.

2. Kør ikke i vandfyldte spor, hvor risikoen for akvaplaning er størst.

3. Kør på dæk, der er i god stand og har en slidbanedybde på mindst 4 mm.

4. Kontroller dæktrykket.

Forudsigelighed er vigtigst

Akvaplaning opstår, når der dannes et lag af vand mellem dækket og vejen. Det føles som at glide på vandet. Bilen reagerer ikke længere på rattet, og trækkraften går tabt. En bil, der ikke kan styres, kan forårsage uventede problemer.

Kørere bør forudse farlige situationer og undgå at køre i hjulspor.

"Jeg forstår ikke, hvorfor så mange kører i spor, selv når det regner - det er præcis der, hvor risikoen for akvaplaning er allerstørst. At køre i spor slider også dækkene, da asfalten er ru. Det er den anden grund til, at du skal køre uden for sporene," siger Morri.

Hvis akvaplaning skulle opstå på trods af alle forholdsregler, er det vigtigt at forblive roligt og reagere korrekt. Tryk koblingen ned, slip speederen og hold rattet stabilt. Drej ikke rattet, da en bil ved akvaplaning ikke reagerer på det.

Hvis bilen akvaplaner

1. Lad være med at gå i panik – det fører sjældent til noget godt!

2. Tryk koblingen ned og løft foden fra speederen for at reducere hastigheden.

3. Drej ikke rattet fra side til side; drej det i stedet i den ønskede kørselsretning, indtil grebet er genoprettet.

4. Brems eller accelerer ikke under akvaplaning – det vil bare reducere grebet yderligere.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...