© bilmagasinet.dk

Guide: Her er forskellen på vinter- og sommerdæk

Alle eksperter anbefaler vinterdæk. Men hvad er forskellen på vinter- og sommerdæk?

29. december 2010 af Jan Lang

Bilen kommer kørende med 50 kilometer i timen på en sneglat vej. Pludselig er der behov for en opbremsning. Sådan er det dagligt i trafikken. Med vinterdæk på bilen er bremselængden 34 meter - med sommerdæk er den 10 meter længere. Prøv at tænke på, hvad der sker, hvis to biler kommer kørende i samme retning. Den bageste har sommerdæk, den forreste vinterdæk.

”Vinterdækkets opbygning betyder, at det er meget bedre til at bremse på sne- og isdækkede veje. Det griber ganske enkelt bedre fat i overfladen, og det giver en kortere bremselængde. Men lige så vigtigt er det, at vinterdækket i langt større grad hindre udskridninger og giver mere sikker kørsel i det hele taget end sommerdækket, når det er sneglat,” siger Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone Danmark.

23 procent på sommerdæk
For nylig foretog Dækimportør-Foreningen en landsdækkende dæktælling på 38 p-pladser rundt omkring i Danmark. Optællingen viste, at langt flere har vinterdæk på bilen sammenlignet med sidste år, men alligevel var der stadig 23 procent af de undersøgte biler, der kørte på sommerdæk. Og det var i en uge, hvor hele landet lå dækket af et tykt lag sne.

”Det er helt klart, at vi anbefaler at bilen udstyres med vinterdæk af hensyn til sikkerheden. Sommerdæk dur ganske enkelt ikke, hvis man vil køre bil om vinteren i Danmark,” siger Jørgen Jørgensen, leder af teknisk afdeling hos FDM.

Alle eksperter er enige om, at sikkerheden bliver markant forbedret, når bilen er udstyret med vinterdæk. Men for bilisten giver det også tryghed i dagligdagen, når man kan komme frem. Ofte kan en bil på sommerdæk slet ikke komme frem, hvor biler på vinterdæk kan, og dermed falder brugbarheden markant. Vinterdækket er det sikre valg - sommerdækket giver garanti for udskridninger.


Her er forskellen på vinter- og sommerdæk
Et vinterdæk er grundlæggende blødere og mere fleksibelt, når det bliver koldt, end et sommerdæk. Dermed bliver vejgrebet langt bedre, så sandsynligheden for udskridning mindskes, og samtidig nedsættes bremselængden i forhold til hvis bilen var udstyret med sommerdæk. Vinterdækket er opbygget af en stor mængde lameller, der giver mange kanter, som griber fat i vejoverfladen. Omvendt er sommerdækket mere enkelt opbygget med større ensartede overflader, der giver mere vejgreb og kørselskomfort i varmt vejr.

Bedste løsning: To sæt dæk
Mens det er en dårlig idé i forhold til sikkerheden at køre på sommerdæk om vinteren, så er det i forhold til totaløkonomien en dårlig idé at køre på vinterdæk når det er varmt. De bliver ganske enkelt slidt hurtigere end sommerdæk. Den bedste løsning er at have to sæt dæk. Vinterdæk, når det er koldt - og sommerdæk, når det er varmt. Kører du kun på sommerdæk, bliver sikkerheden forringet markant. Kører du kun på vinterdæk bliver de hurtigere slidt op. Du kan forvente, at et vinterdæk kan holde til omkring 45.000 kilometers kørsel. Husk, at du ikke slider på sommerdækket, mens det står i kælderen, hvorfor der ikke er nogen reelle ekstraudgifter udover udgiften til at få skiftet dækkene (du kan godt gøre det selv).


Mønsterdybde: Vigtigst på vinterdæk
Færdselsloven fastslår, at dækket mindst skal have 1,6 mm slidbane eller mønsterdybde. Det er alt for lidt ifølge en lang række eksperter såsom FDM og Færdselsstyrelsen. De anbefaler at der mindst 3,0 mm slidbane/mønsterdybde på sommerdækket, og det er endnu vigtigere med mønsterdybden, når der er tale om vinterdæk. Her er anbefalingen, at der mindst er 4,0 mm mønsterdybde.

Sådan vælger du det rigtige vinterdæk
I de senere år er det blevet moderne, at have større dæk og fælge på bilen. Teknisk chef Jesper Sørensen fra Bridgestone Danmark anbefaler imidlertid, at man vælger en vinterdækstørrelse som er lig med standardmonteringen på bilen. Det vil sige, at selv om bilen er udstyret med 18” sommerdæk, som er eftermonterede, så bør vinterdækkene kun være i størrelsen 16”, hvis det er den dækstørrelse som blev leveret sammen med bilen.

Det moderne vinterdæk
Udviklingen af dæk betyder, at kørekomforten og totaløkonomien ved at køre på vinterdæk er markant forbedret de senere år. På et nyt vinterdæk som Bridgestone Blizzak LM35 er rullemodstanden for eksempel nedsat med 10-15 procent, hvilket forbedrer brændstoføkonomien, og samtidig er vejstøjen reduceret med 1,0 decidel udvendigt og 2,0 decibel indvendigt.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...