© bilmagasinet.dk

Flere kører på vinterdæk

200.000 flere bilejere har købt vinterdæk siden januar 2010

20. december 2010 af Steen Bachmann

Vinterdæk er blevet højeste mode herhjemme. Siden januar 2006 er antallet af biler med vinterdæk steget fra 58 procent til 68 procent i januar 2010. Siden er procenten vokset til hele 77 procent i december i år. Det viser nye tal fra Dækimportørforeningen, der har været ude i vinterkulden 38 forskellige steder rundt om i landet og tælle vinterdæk. I alt har 3.501 biler har lagt dæk til undersøgelsen.

Markedet langt fra mættet
”Danmark har haft nogle strenge vintermåneder i de seneste år, og især sidste års voldsomme snefald har vist danskerne, at det er nødvendigt at køre med vinterdæk om vinteren for at kommer ordentligt frem og køre sikkert. Derfor har knap ti procent flere bilejere købt vinterdæk her i 2010. Men samtidig med at vi forstår bevæggrunden, så er der numerisk set tale om en overraskende stigning. Siden 2006 har der været en støt stigende vækst af vinterdækkøbere. Alligevel er markedet lige nu langt fra mættet, der kommer endnu flere. Det er positivt, for det giver en bedre sikkerhed i trafikken,” siger Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S, der i øjeblikket bliver kimet ned af desperate forhandlere, der igen kimes ned af købere.

Der er ikke nogen nævneværdig forskel på salget, uanset hvor i landet der måles. Væksten i salget af vinterdæk er stort set den samme overalt.

Forhandlere kimes ned
”Vi oplever en meget stor efterspørgsel ude hos vores forhandlere. Vejret i hele Europa kombineret med vores fremragende testresultater betyder, at hele forbrugeradfærden omkring vinterdæk er blevet ændret parallelt. Den voksende lyst til at købe vinterdæk er ikke bare et danske fænomen. Også i resten af Europa står bilisterne i kø for at få nye Continental vinterdæk på bilerne,” siger Georg Nielsen.

Samtidig med at vejret får køberne hen til dækforhandlerne, så spiller det også ind, at flere omkringliggende lande har skærpet reglerne for vinterdæk.

”I Sverige krævede en lovændring forrige år, at alle gennemkørende biler - inklusive de udenlandske - også skal have vinterdæk på. I Tyskland har myndighederne skærpet reglerne således, at det nu er lovpligtigt at køre med vinterdæk, når ”forholdene kræver det”. Biler, der involveres i trafikuheld med personskade, hvor det er påkrævet at køre med vinterdæk, får en stor del af erstatningsansvaret, hvis de i stedet kører med sommerdæk. Tilsammen betyder det, at lovgivningen og vejret skærper behovet for vinterdæk, og det er bl.a. det, vi kan aflæse i forbrugernes købsadfærd,” siger Georg Nielsen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...