Når temperaturen stiger, og vejene er tørre, står vinterdækkene ikke godt nok fast. Få derfor skiftet til sommerdæk nu, og sørg for at spænde dem ordentligt fast.

© SOS Dansk Autohjælp

Farligt med vinterdæk om sommeren

Når temperaturen stiger, og vejene er tørre, står vinterdækkene ikke godt nok fast

7. april 2014 af Bil Magasinet

For nogle bilejere er foråret den længe ventede anledning til at få sat de brede alufælge på bilen igen. Men sommerdæk skal ikke kun monteres for udseendets skyld. Når de danske bilejere netop nu opfordres til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk, er det først og fremmest et spørgsmål om sikkerhed.

"Vinterdæk er designet til at sikre bedre vejgreb, når det er glat, eller der ligger sne og sjap. Men når temperaturen i gennemsnit er over 5 grader, og nattefrosten er ved at slippe sit tag i os, så er sommerdæk det bedste valg, siger Jesper Rebsdorf," stationsleder i SOS Dansk Autohjælp.

"Problemet med vinterdæk er, at de er lavet af blødere materiale end sommerdæk. På tørre veje vil varmen gøre vinterdækkene mindre stabile, særligt i sving og kurver, og bilens bremselængde forøges betydeligt. Dermed slides vinterdækkene hurtigere på de varme forårsdage, og brændstofmåleren løber hurtigere mod nul."

Hjulskifte kan ende med et mistet hjul
De mange udskiftninger af dæk netop nu giver også anledning til ekstra travlhed hos SOS Dansk Autohjælp. Problemet er løse hjul.

"Vi oplever mange bilister, der kontakter os, efter at de har skiftet hjul. De oplever, at bilen ryster og kommer med høje, dunkende lyde, og det bliver man naturligvis forskrækket over," forklarer Jesper Rebsdorf.

"Ofte er forklaringen dog meget simpel: Hjulene er ikke blevet spændt ordentligt, eller de har ikke fået den obligatoriske efterspænding efter et par hundrede kilometer. Hjulbolte og fælge bliver varmet op og kan udvide sig under kørsel. Det betyder, at boltene kan blive løse, og derfor skal man altid huske at efterspænde. I yderst konsekvens kan det ende med, at et hjul river sig løs og falder af under kørsel," advarer stationslederen.

Vælg de rigtige sommerdæk
Den danske sommer byder næsten med garanti på kraftige regnbyger, og i de situationer bliver det vigtigt, at man har valgt de rigtige sommerdæk til bilen.

"Uanset om man køber nye sommerdæk, eller om man hiver de gamle frem fra garagen, skal man være opmærksom på, at der er et godt og kraftigt dækmønster på dækkene. Lovmæssigt skal mønsterdybden kun være 1,6 mm, men vi anbefaler, at der mindst er 3 mm mønster på dækket. Så står bilen godt fast under de kraftige regnbyger," forklarer Jesper Rebsdorf.

"Når det kommer til dæk, så er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Derfor kan det anbefales, at man bruger lidt ekstra tid på at tale med sit værksted, læser diverse tests af dæk og måske er villig til at betale lidt ekstra. Det giver til gengæld bedre sikkerhed og holdbarhed," afslutter den erfarne redder.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...