Drop dæktrykket: Nu er det punkterfri dæk snart en realitet

Gummidæk med luft har været praksis i mere end 100 år, men nu er en historisk ændring på vej, som både sparer gummi og vægt.

31. maj 2017 af Esben Skrumsager


Bilejerne kan snart tage reservehjul og donkraft ud af bagagerummet og frigøre plads til indkøbsposer og kufferter. Bridgestone lukker nemlig luften ud af det konventionelle dæk og introducerer et fremtidssikret alternativ uden luft - der således ikke kan punktere.

Dækproducenten arbejder netop nu på et miljøvenligt alternativ til konventionelle dæk, som har været praksis i mere end 100 år.

I 2019 lancerer Bridgestone det luft-fri, punkterfri dæk. I første omgang bliver det til cykler, men forskerne er i fuld gang med at forfine teknologien også til biler. Dækket er bygget op af affjedrende plastikeger, en ramme af letmetal og har en slidbane af gummi. Det kan du se et eksempel på herunder.

Slut med lappegrej eller dyre, besværlige besøg hos cykelhandleren, når cyklen igen-igen er flad.

© Bridgestone

Miljøvenligt alternativ til nutidens gummidæk

Ifølge Bridgestone er alle materialer genanvendelige, og dækket er betydelig lettere end konventionelle dæk. Det gør en kæmpe forskel for brændstofforbruget, fortæller teknisk chef hos Bridgestone Danmark Jesper Sørensen:

- Alle bilfabrikanter kæmper for at få brændstofforbruget ned, og en af de væsentligste metoder er at nedsætte bilens vægt. Derfor tæller hvert eneste gram i det regnskab.

Også selve produktionen af dækket belaster miljøet mindre end de dæk, vi kender i dag, fortsætter Jesper Sørensen.

- Og formodentlig vil man kunne nøjes med at skifte slidbanen frem for hele dækket, når den er slidt op.

Udfordringerne ved de luft-fri dæk har været, at de er svære at masseproducere, men forskerne hos Bridgestone er nu i gang med at knække koden. Den nye teknologi vil i begyndelsen blive afprøvet på golfbiler og andre små køretøjer.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...