Sommerdæk
Sommerdæk© Søren Juul/Bil Magasinet

6 ting, du skal vide om sommerdæk

Guide: Så er det tid til at skifte fra vinter- til sommerdæk

7. april 2011 af Bil Magasinet

Aldrig har så mange danske bilister kørt på vinterdæk som i den forgangne sæson, der bød på den hårdeste december i mange år. Men nu brager forårsvejret igennem, og vinterdækkene skal atter af. Det er der ifølge Dækimportør-Foreningens formand Kenneth Saust navnlig to gode grunde til:

"Vinterdæk er det bedste valg, når man kører på is, sne og sjap eller på våde veje nær frysepunktet. Men på sommerveje styrer og bremser vinterdæk ikke nær så godt som sommerdæk. Desuden slides vinterdæk uforholdsmæssigt meget om sommeren, og så kan de være slidt ned, når næste vinter står for døren," forklarer Kenneth Saust.

Også direktør Anders Rosbo, Rådet for Sikker Trafik, kan gå ind for sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren:

"Der er en forøget risiko for, at det går galt, når man kører på sommerdæk på vinterglatte veje. Det var der eksempler på i havarikommissionens netop offentliggjorte rapport om ulykker på landeveje," siger Anders Rosbo, der påpeger, at det er vigtigt at tilpasse hastigheden til vejrliget. "Man skal huske på at køre langsommere end hastighedsgrænsen, når det er glat."

"Omvendt er vinterdæk et dårligt valg om sommeren, hvor de ikke står så godt fast som sommerdæk. Men bilisternes adfærd er også her en vigtig faktor," påpeger Anders Rosbo.

Vær på bagt over for ukendte dækmærker
Hos Dækimportørerne betoner man desuden vigtigheden af at køre på gode sommerdæk beregnet til europæiske forhold:

"Typisk er dæk produceret i Europa, Japan og Korea velegnede til vore breddegrader, mens sikkerheden i ukendte dækmærker fra mere eksotiske egne af verden ofte lader en del tilbage," siger Kenneth Saust.

"Der er en nøje sammenhæng mellem pris og kvalitet i det meste, der kan købes for penge, og det gælder også når det handler om dæk. Betal hellere lidt mere og få et anerkendt dæk, der lever op til de kommende EU-mærkningskrav," slutter Dækimportør-Foreningens formand. 

6 ting, du skal vide om sommerdæk

1. Internationale dæktest
I Danmark gennemføres der ikke regelmæssige, uafhængige test af dæk, men i Tyskland kan man for eksempel orientere sig via den tyske bilistorganisation ADAC eller det anerkendte tyske bilmagasin Auto Motor und Sport. Begge gennemfører to årlige test.

I det tidlige forår bringes testresultaterne for de nye sommerdæk, og i det tidlige efterår er det de nye vinterdæk, der testes. Ofte når de to organisationer frem til næsten ens resultater. Dæktestene viser i øvrigt, at udviklingen går meget stærkt, og at der sker store fremskridt. Vinderen fra ét år kan ikke regne med mere end en placering i midtergruppen året efter.

2. Er de billige dæk gode nok?
ADAC testede foråret 2011 ikke mindre end 33 dæk i dimensionerne 175/65 R 14 T og 195/65 R 15 V. To dæk blev dømt direkte "dårlige", fem var lige akkurat tilstrækkelig gode. Af disse syv dæk var de seks såkaldte sekunda-mærker, kun ét bar en anerkendt dækproducents navn.

Ser man nærmere på de syv sekunda-dæk, så handler det om ukendte dækmærker fra mere eksotiske egne af verden samt discountdæk fra de store fabrikanter, som på den måde ønsker at være med i det billige segment. Af disse to grupper performer discountdæk fra de store fabrikanter typisk bedre end ukendte dæk af eksotisk oprindelse.

I ADAC-testen tæller egenskaber på våd vej med 40 procent af det samlede resultat. På de ringeste dæk var bremselængden kritisabel på våd vej. Konklusionen er, at man bør være på vagt over for de meget billige tilbud, man kan møde på sommerdæk.

3. Kvalitet koster
Den tyske bilklub ADAC dokumenterede i 2007, at når det bliver rigtig varmt, vokser bremselængden med vinterdæk betragteligt i forhold til sommerdæk. Ved en lufttemperatur på 35 grader kan bremselængden med vinterdæk være op til 16 meter længere ved 100 km/h.

Desuden viste ADACs test, at vinterdæk er mindre stabile i kurver, når bilen er fuldt lastet, for eksempel når hele familien kører på sommerferie med bagagerummet fyldt op. Det betyder mere vaklende kørsel i de lange motorvejskurver.

Endelig er det dårlig økonomi at køre på vinterdæk om sommeren. Det blev påvist i 2006 af dækfabrikanten Continental, der i en test dokumenterede, at vinterdæks levetid mindskes med cirka 10 procent, hvis man kører med dem i den varme årstid.

4. Hvad er bedst til hvad?
* vinterdæk er bedst på sne- og isdækkede veje
* sommerdæk er bedst på tørre sommerveje
* vinterdæk er bedre på våde vinterveje
* sommerdæk er bedre på våde sommerveje.

Helårsdæk fungerer som en slags kompromis: ikke helt dårlige, men heller ikke i top i nogen disciplin. Mere specifikt kommer Auto, Motor und Sport frem til følgende resultater på snedækkede veje:

* På snedækket vej har vinterdæk fem gange flere kræfter end sommerdæk til at få bilen i gang med.

* Sommerdæk har mere end to gange så lang bremseafstand som vinterdæk på snedækkede veje.

* Sommerdæk kan kun gennemkøre et snedækket sving med halvt så stor hastighed som vinterdæk.

Goodyear har lavet denne illustration for at vise, hvor meget greb et dæk har:

© bilmagasinet.dk

 

5. Korrekt dæktryk er vigtigt
Auto Motor und Sport undersøgte for et lille års tid siden (Nr. 12, den 20. maj 2010), hvad der driver brændstofforbruget i vejret. I en nøjagtig defineret testcyklus med en Mercedes GLK 250 CDI målte man konsekvensen af en række faktorer alene og i fællesskab. Magasinet nåede til følgende resultater:

* Klimaanlæg tændt: +3,2%

* Køretøjet fuldt belastet af passagerer og bagage: +5,2%

* Forkert dæktryk: +6,6%

* Tagbagagebærer med cykel og bagageboks: +18,2%

Når alle disse faktorer var gældende samtidig, steg brændstofforbruget med 37,2%.

 

Selvfølgelig får bilisten noget til gengæld for det stigende brændstofforbrug: Behageligheden ved et tændt klimaanlæg, muligheden for at have fire passagerer og en cykel med, etc. Men kører man med for lavt dæktryk, er der kun ulemper: Oven i det øgede brændstofforbrug får man dårligere, måske endda livsfarlige køreegenskaber, hvis dæktrykket er lavt nok, og farten og køretøjets belastning høj nok.

 

Derfor anbefaler Rådet for Større Dæksikkerhed, at man tjekker sit dæktryk mindst hver 14. dag med kolde dæk.

6. Tilstrækkeligt dækmønster
Hvor meget profildybde bør et sommerdæk have? I Danmark kræves der minimum 1,6 millimeter profildybde for såvel sommer- som vinterdæk. Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler mindst 3 mm, hvis dækket effektivt skal kunne dræne vand væk fra en regnvåd vej.

Tekst: Michael Eisenberg

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...