FDM, ADAC og en række øvrige europæiske bilklubber foretager hvert år en stor test af sommerdæk, der er på markedet i Europa. Denne års test afslører stor forskel på de enkelte produkters vejgreb, slidstyrke og rullemodstand.
”Hvor testens mest slidstærke dæk kunne køre 46.000 km, før de var slidt ned til lovens mindstekrav om en mønsterdybde på 1,6 mm, kunne testens mindst slidstærke kun køre 27.000 km, før de var i bund. Det er en enorm forskel, der svarer til en halv gang rundt om Jorden og viser, at man skal se på mere end prisen, når man køber dæk,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.
Rullemodstanden har betydning
”Samme store forskel så vi i forhold til rullemodstanden, som har betydning for bilens brændstofforbrug. Blandt testens dæk var forskellen så stor, at det bedste dæk fik bilen til at køre en kilometer længere pr. liter end dækkene med den højeste rullemodstand,” lyder det fra FDM.
I alt 30 dæk i størrelserne 14- og 16-tommer er med i årets sommerdæktest. Det er dæk, der passer til populære biler som Peugeot 208, VW Up og VW Golf.

Selvom både en lav rullemodstand og god slidstyrke er vigtige egenskaber, er det dog stadig hvordan dækkene klarer sig på våd og tør vej, der er mest afgørende. Som i tidligere test er det også her, de gode dæk skiller sig ud, mens andre falder igennem.
”Det giver god mening også at se på miljøegenskaber og levetid, når man køber dæk. Det vigtigste er dog, at man vælger ud fra dækkets sikkerhedsmæssige egenskaber, altså hvor godt det bremser og står fast på våd og tør vej. En god slidstyrke kan være ligegyldig, hvis ikke dækket har godt greb i vejen,” siger Søren W. Rasmussen.
Det er en jungle at købe dæk
Det er for de fleste umuligt at se, om et dæk er godt eller dårligt. Samtidig kan dækmarkedet være en jungle, der er svær at finde rundt i. Derfor anbefaler FDM, at man dykker ned i FDMs dæktest, når man skal finde det dæk, der passer bedst til ens behov.
Læs hele FDMs sommerdæktest i det nye nummer af Motor eller på www.FDM.dk/dæk