Jaguar XE 2,0D aut., sommerdæk
Jaguar XE 2,0D aut.

10 hurtige tips til sommerdæk

Der har ikke været noget vinter at tale om i år, og temperaturerne er på vej over syv grader, så nu er det tid til at skifte. Her får du 10 hurtige tips til sommerdæk.

1. april 2017 af Bil Magasinet

En mild vinter er forbi, og det er på tide at få vinterdækkene af og sommerdækkene på.

"Vi er nu oppe på temperaturer, hvor det er en fordel at køre på sommerdæk," siger Dækimportørforeningens formand, Kenneth Saust.

Han peger på, at under varme forhold har vinterdæk længere bremselængde og dårligere svingegenskaber samt højere brændstofforbrug end sommerdæk.

"Kører man alligevel videre på vinterdækkene, er de slidt og måske ubrugelige, når næste vinter melder sig. Så der er mange gode grunde til at få sommerdæk på snart," lyder det. 

10 tips til sommerdæk

1. Vinterdækkene skal af nu. Kører du sommeren over på dem, er de slidt, når næste vinter melder sig. Under varme forhold har vinterdæk længere bremselængde og dårligere svingegenskaber end sommerdæk. Det betyder mere ustabil og usikker kørsel, både lige ud og i sving. Desuden har vinterdæk højere brændstofforbrug.

2. Bed dit værksted tjekke, om dine sommerdæk har mønster nok. Dækimportørerne anbefaler lige som FDM og Rådet for Større Dæksikkerhed mindst 3 millimeter mønsterdybde. Ellers bliver kørsel i regnvejr for usikker.

3. Hvis sommerdækkene er slidt ned til under 3 millimeter mønster, så skift til et sæt kvalitetsdæk, der passer til lige præcis din bil.

Jaguar XE 2,0D aut., sommerdæk
Jaguar XE 2,0D aut.

4. Husk, der er stor forskel på dæk til personbiler, varebiler og SUV-biler. Rådfør dig med fagmanden, så du får de rette dæk hjem.

5. Bed dit værksted om at rense og vaske de sommerdæk og fælge, der skal på. Mudder og snavs på indersiden af fælgen kan skabe ubalance i ellers korrekt afbalancerede hjul. Få også renset de dæk og fælge, der tages af.

Efter dækskifte

6. Husk at tjekke dæktryk ved første tankning. Der er en tabel i dørkarmen ved en af fordørene. Tjek som hovedregel dæktrykket ved hver anden tankning.

7. Husk at få boltene efterspændt hos værkstedet efter 500 km.

Det skal du vide

8. Nogle ejere af de stadig mere populære SUV-biler mener, at terrængående biler bør køre på vinterdæk hele året. Det er forkert. En SUV har sikrere køreegenskaber på sommerveje, når den kører på sommerdæk.

9. Køb altid sommerdæk fremstillet af en anerkendt dækproducent. De ufatteligt billige dæk er som regel også de ufatteligt ringe dæk.

10. At have både et sæt vinterdæk og et sæt sommerdæk på fælge er den bedste løsning. Dit totale dækslid og dermed dækforbrug er det samme, uanset om du lægger det hele på ét sæt dæk eller fordeler det på to sæt dæk. Helårsdæk er et kompromis, fint for nogle, en halv løsning for de fleste. Husk, at de bedste dæk altid skal på bagakslen.

Læs mere om dæk hos Dækimportørforeningen

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...