BMW iX1


© BMW

Guide: Det betyder BMW's forkortelser

De fleste ved, at BMW står for Bayerische Motoren Werke. Men BMW har også nogle mere kryptiske betegnelser på programmet, og visse kan kræve en forklaring.

20. maj 2022 af Boosted & Bil Magasinet

BMW's mange modelbetegnelser

BMW har længe brugt en kompleks række af alfanumeriske betegnelser for at fortælle omverden om deres modelbetegnelser. Nogle, som “d” for diesel giver selvfølgelig sig selv, men det gør andre, som “CSL”, “Ti” og “is”, ikke.

Læs denne korte guide, der klæder dig ordentligt på til nørde-snak på højere plan, næste gang både nye og gamle BMW'er er emnet.

Serie og motorstørrelse

Den del, der typisk kommer forrest i BMW's betegnelser er både den nemmeste og sværeste at forstå. Kigger du på et trecifret tal, denoterer det første tal serien: 530 er en 5-serie, 320 er en 3-serie, osv. De følgende to cifre kommenterer på motorstørrelsen. 

I tidernes morgen kunne du dividere tallet med 10 for at få motorens litermål, men på samme måde som hos Audi og Mercedes er tallet i dag en usammenhængende symbolik for størrelsen.

En anden måde BMW denoterer deres biler på, er ved hjælp af bogstaver. En X5 er en SUV i 5-serie-størrelse, og i4 er en elbil i 4-serie-størrelse. Men disse kernebetegnelser er stort set altid efterfulgt af en serie bogstaver.

BMW 318is & BMW Z3
BMW 318is & BMW Z3 Coupé


Karrosseriet eller drivlinen er afgørende

 • “i” – Det lille ‘i’ står for injection – altså BMW’er med benzindsprøjtning. Alternativt er 'i' også navnet på BMW's elektriske modeller.
 • “C” – BMW beskrev deres tidlige coupé-modeller med et stort C. I dag bruges bogstavet om cabrioleter.
 • “Cd” – Cd hænger sammen med betegnelsen ovenfor, der her denoterer en coupé, der kører på diesel.
 • d” – Det mest universelle bogstav i BMW's modelkatalog er 'd'. Er kernebetegnelsen efterfulgt af et D, er der tale om en dieselhakker.
 • "e" - Plug-in hybrider fra BMW denoteres med et 'e'.
 • "ic” – En benzindrevet cabriolet denoteres af bogstaverne 'i' og 'c' i streg. Omvendt af, hvad man skulle tro, så er 'c' i dette tilfælde ikke et versal.
 • "sDrive" - Betyder at den trækker på 2 hjul. Tidligere var det garanteret en baghjulstrækker, men med 2-serien's Active Tourer og den nye 1-serie er det ikke længere. 
 • "x" - xDrive er det mundrette navn, som BMW bruger på firehjulstrukne modeller i dag. Tidligere var bogstavet x tilføjet til en eksisterende modelbetegnelse for at denotere firehjulstræk. Det skete første gang i 1985, hvor E30-generationen af 3-serien udkom som 325ix. 
 • "L" - Varianter med længere hjulbase, og deraf større plads til passagerer på anden sæderække, denoteres med L.
 • "GT" - Gran Turismo-modeller denoteres med forbogstaverne GT. Her er der tale om en hybrid mellem biler med det, der i hverdagssprog kaldes en 'hatchback', og en konventionel sedan fra BMW.

BMW 128ti ti sportsvariant af 1-serie
BMW 128ti ti © BMW

De kryptiske sports-BMW'er

 • "M" - 'M' denoterer sammenhængen med datterselskabet BMW Motorsport Gmbh, og varsler en motorsport-orienteret opsætning med ekstra kræfter. I dag bruges M tre steder: M-pakken, der typisk kun leverer visuelle opgraderinger, en mere sportslig variant, såsom M440i, eller på rendyrkede sportsvogne.
 • "CS" – 'CS' slår for Club Sport eller Clubsport. I dag anvendes badget til endnu mere sportsorienterede og komfortkompromitterede varianter af M-biler.
 • "CSL" – Coupé Sport Leichtbau eller Coupé Sport Letvægt. Navnets oprindelse finder vi i 1970’erne på BMW E9, der med tiden fik en CSL-variant. Modellerne droppede alt der hed komfort for at passe på vægten.
 • “is” – En strammere undervogn, optimerede krængstabilisatorer og generelt mere sportsligt udstyr denoteres af 'is', der står for 'injection sport'.
 • ”ti” - ”Turismo Internazionale” er lige blevet genoplivet med 128ti som du kan læse mere om her. Historisk har det haft en del forskellige roller: Først som en forløber til M-serien, siden som hatchback-varianter af sedaner og senest som en betegnelse for en GTI.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...