Den kunstige følgesvend
Faktisk så findes denne teknologi allerede i en bil på det danske marked. Den første kunstige intelligens i en bil på vejen er NOMI, der sidder i kinesiske NIO's biler. NOMI er placeret centralt på instrumentbordet, og er en lille rund skærm med to “øjne”, der kan bevæge sig og derved “se” på den person, der interagerer med den. NOMI sidder blandt andet i, den nyligt lancerede udfordrer i luksusklassen, ET7.
NIO's mål er at ejerne skal få et forhold til NOMI, og grundlæggeren William Li’s tanke er, at den kunstige intelligens derfor skulle gøres mere menneskelig. Da det er en kunstig intelligens, så lærer Nomi løbende nye ord og formuleringer, der løbende skulle gøre oplevelsen mere flydende.
Indtil videre taler NOMI kun engelsk, og det er usikkert, hvornår NOMI har lært at tale dansk.

Den kunstige intelligens NOMI, sidder på instrumentbordet i NIO's biler.
© NIOChrysler har givet sit bud på en kabine, hvor kunstig intelligens kommer til at spille en endnu større rolle. De fremviste tech-messen CES i starten af måneden, hvordan kabinen i den føreløse bil kan komme til at se ud. Bilen bliver styret af firmaets STLA Brain styresystem - herunder de to store skærme på i alt 37,2 tommer, der fylder hele instrumentbordet,
Bilens kunstige intelligens kan eksempelvis kigge i din kalender for at finde ud af, hvornår du skal være forskellige steder, lægge ladestop ind, anbefale restauranter og tænde lyset i huset, når du kommer hjem. Men denne type kabine uden rat ligger dog en del år - hvis ikke årtier - ude i fremtiden.
Særligt fordi lovgivningen på nuværende tidspunkt forbyder det i EU. Der er seks niveauer af selvkørende biler. Niveau 0 er chaufføren der helt selv kører, og niveau 5 er en fuldt ud selvkørende bil uden rat og pedaler. EU-komissionen meldte i sommer ud, at de vil tillade biler på niveau 3, hvor bilen på under visse omstændigheder, på eksempelvis motorvej, kan køre selv. Føreren skal dog selv være klar til at overtage styringen.

Sådan kunne en førerløs kabine komme til at se ud i en Chrysler i fremtiden.
© Chrysler/StellantisBiler bliver måske kamæleoner
Farveskiftende biler er set mange gange før igennem tiderne, men det har primært været selve malingen, der kan skifte farve - eksempelvis ved forskellige temperaturer. Men det står til at ændre sig nu. For eksempel med BMW's i Vison Dee, som de præsenterede på teknologi-messen CES i Las Vegas tidligere på måneden. Udover at prototypen giver et praj om, hvordan en kommende elektrisk 3-serie kan komme til at se ud, så er dens partytrick meget iøjnefaldende. Den kan nemlig skifte farve og mønster på få sekunder.
Dens karrosseri er dækket af paneler, der fungerer ligesom en e-bogslæser. Op til 32 farvenuancer kan skabe alle tænkelige mønstre. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvilken farve eller mønster. man er i humør til. BMW i Vision Dee er på et meget konceptuelt stadie - og er altså ikke lavet med henblik på at blive produceret.

BMW i Vision Dee.
Også VW præsenterede en ny farvebombe på CES, nemlig den nye ID.7. Den er derimod tæt på at blive sendt på gaden, da den får verdenspremiere i 2023. Ved præsentationen havde VW camoufleret den med et mønster af maling, der kan lyse op.
De har valgt et design ala en QR-kode, hvor 22 separate områder af bilen under malingen kan styres til at lyse op i forskellige farver.
Det er dog let at forestille sig, at de farveskiftende egenskaber vil komme i clinch med dansk lovgivning.

VW ID.7
© VWEt opdateret syn ud af forruden
Mange veludstyrede nyere biler har en form for head-up-display i forruden. Det viser typisk forskellige oplysninger som hastighed, fartgrænse og navigation. Men det lader til at blive langt mere avanceret de kommende år.
Her vender vi tilbage til BMWs i Vision Dee-konceptbil, for den skejer også ud i kabinen. Den fremviser nemlig en forrude, hvor der projekteres information op på hele ruden. Man kan vælge fem niveauer, fra et bånd af informationer i bunden af forruden, til at den viser en ren virtuel verden udenfor.

Grafisk visualisering af kabinen i BMW i Vision Dee
© BMWFirmaet Harman giver et bud på levere informationer i forruden, kaldet Ready Vision, der nok er noget tættere på at kunne være i en bil på de danske veje. Ved hjælp af augmented reality (AR), giver det en avanceret navigation i forruden, som blandt andet kan vise gadenavne og interessante steder.
Systemet bruger bilens sensorer og machine learning til at detektere objekter rundt om bilen, som vises i forruden. Samtidig bruger det lyde til at give chaufføren indtryk af, hvor der er fare for påkørsel.

Harmans Ready-system giver informationer i forruden med AR.
© HarmanTech-mærker går ind i bilindustrien
Når du i fremtiden ser ned på rattet i din bil, så kan det være, at der står Sony. Firmaet, der bedst er kendt for deres TV og Playstation, har annonceret konceptbilen Afeela. De har udviklet den i samarbejde med Honda, der tilsammen er blevet til Sony Honda Mobility (SHM).
Afeela er udstyret med 45 kameraer, sensorer inde og ude og en lidar-laser, der i følge Sony gør den i stand til at være selvkørende på niveau 3 - under særlige omstændigheder. Det vil sige, at bilen selv kan analysere omgivelserne, og at chaufføren under særlige omtændigheder kan slippe rattet - men selv skal være klar til selv at tage over igen. Alle kameraerne og sensorerne har også en anden funktion. Bilen har nemlig ikke nogen håndtag, derfor åbner den kun, hvis den genkender dig - men så indstiller den til gengæld automatisk kabinen, som du vil have det.
Sony har selvfølgelig udnyttet teknologien fra sin række af andre produkter i bilen. Den har én stor skærm, der strækker sig over hele kabinen. Den kan vise 3D grafik, fordi den bruger en grafikmotor fra spiludvikleren Epic Games (dem der har lavet Fortnite) - og jo, du kan spille Playstation-spil i bilen.
Som det ser ud lige nu, kommer den kun til salg i USA fra slutningen af 2025, og de første biler bliver efter planen leveret i 2026.

Sony og Honda er gået sammen om at lave Afeela.
© SonySony og Honda har også indgået et samarbejde med en anden tech-virksomhed, man ikke normalt forbinder med biler. Der er måske endda mange, der slet ikke genkender firmaet.
Der er tale om Qualcomm, der primært er kendt for at lave processore til smartphones, kaldet Snapdragon. Nu har de så lavet et såkaldt digitalt chassis til biler, kaldet Snapdragon Digital Chassis.
Chassiet indeholder alle tænkelige digitale systemer som computerkraft, underholdning, føreassistance og forbindelsesmuligheder som 5G.
Qualcomm påstår, at platformen er åben, skalérbar og kan opgraderes hen ad vejen. Qualcomm samarbejder med firmaer som Bose, TikTok og Amazon Music om chassiet.
Og det er altså sådan en platform Afeela er baseret på.

Qualcomm demonstrerede deres digitale chassis på CES.
© QualcommSydkoreanske LG er også kendt for andre ting, som fjernsyn og mobiltelefoner. Men nu kaster de sig ligeledes ind i bilindustrien.
I et partnerskab med Magna, der primært er kendt for at producere reservedele, vil de udvikle et koncept for et infotainment system til selvkørende biler. De vil integrere LGs software med Magnas’ selvkørende teknologi.
I modsætning til Sony og Honda, så er planen ikke at lave deres egen bil, men derimod at levere systemet til andre bilfabrikanter.
Forsvind væk i en anden verden
På bagsædet af en Audi, kan du måske i fremtiden blive henført til en anden verden. De har nemlig skabt Holoride, der ved hjælp af et VR-headset skaber en virtuel verden, der efterligner bilens bevægelser.
Audi fortæller, at det skaber en fantasifuld verden på køreturen:
“Når bilen standser ved et fodgængerfelt i den virkelige verden, stopper køretøjet også i den virtuelle virkelighed, så små høns kan passere.”
Holoride har været tilgængeligt fra efteråret i 2022. Audi skriver, at det i første omgang kun er på det tyske og amerikanske marked, men at flere lande vil blive tilføjet løbende. Det kræver et VR-headset, der er kompatibelt med systemet.

Med Audis Hololens, kan du blive transporteret væk til en anden verden - når, det bliver tilgængeligt.
© Audi“Grønne” dæk
Når bilerne bliver mere klimavenlige, så er det naturligt også at rette fokus på noget af det mest essentielle for at bilen overhovedet kan køre, dækkene.
Det har amerikanske Goodyear gjort, og lancerede for nyligt et nyt dæk, der består 90 procent af bæredygtige materialer. Det er næste skridt i Goodyears målsætning om at lave et dæk, der består 100 procent af bæredygtige materialer i 2030.
Allerede i år regner Goodyear med at starte produktionen af dæk med 70 procent bæredygtigt materiale. Det er dog ikke nogle, man bare lige kan køre ned og få sat på i dit lokale dækcenter. Man skal nemlig skrive sig op på Goodyears hjemmeside, for bare at få besked om, hvornår de bliver sendt på markedet.
Goodyear forklarer, at det vil kræve yderligere arbejde med deres forsyningskæde at nå op på 90 eller 100 procents bæredygtighed.
For at skabe de bæredygtige dæk, så bruger de materialer i produktionen, der normalt er fremmede for dækproducenter. Ting som soyabønneolie, der er i overskud fra produktionen af dyrefoder, polyester fra flasker, og harpiks fra nåletræer.

Varme i selerne
De fleste ejere af nyere biler har vænnet sig til at have varme i sæderne på de kolde vinterdage. Nogle er så heldige også at have varme i rattet.
I en nær fremtid, kan du måske også tage en varm sele over skuldrene. Det er det tyske firma ZF, der står bag selerne, der kan blive op til 40 grader varme - og de påstår, de kun bruger 70 watt på at varme op. Varmen bliver ledet af tråde, der er vævet ind i selerne.
For elbilsejere er der gået i sport i at spare på varmen i kabinen, for at opnå længere rækkevidde. Det har ZF spottet, og de påstår, at man kan øge rækkevidden med op til 15 procent på kolde dage ved at bruge sædevarme, ratvarme og selevarme i forening i stedet for klimaanlægget.

ZF vil gøre det muligt også at blive varmet op over skuldrene.
© ZF