Arkivfoto: iStock

Livsfarlig sikkerhed: 16 dødsfald blev for dyrt - nu er firmaet begæret konkurs

De livsfarlige airbags fra japanske Takata ser nu ud til at have kostet virksomheden livet. En amerikansk konkurrent overtager aktiverne.

26. juni 2017 af Esben Skrumsager


Airbags redder liv. I hvert fald under normale omstændigheder, hvor luftpuden blæses op i forbindelse med en ulykke og afbøder slagene ved sammenstødet. Men en af verdens største producenter af det oppustelige sikkerhedsudstyr – Takata – har efter alvorlige fejl nu kastet håndklædet i ringen og her til morgen søgt om konkursbeskyttelse.

De farlige airbags skulle have kostet mindst 16 bilister livet – alene i USA menes 11 dødsfald bag rattet at kunne kædes sammen med de farlige airbags – men omkring 180 andre er kommet til skade.

Harmløse ulykker kostede liv

De alvorlige og livsfarlige situationer er opstået, fordi trykket fra luftpuden har været for voldsomt, og det har blandt andet medført, at metalsplinter fra rattet er blevet til livsfarlige projektiler. 

I 2016 mistede en 17-årig pige livet i en sådan ulykke. Hendes bil stødte ind i en anden bil, som holdt stille i et lyskryds, hvilket fik luftpuden i den 14 år gamle Honda Civic til at puste sig op.

Myndighederne konstaterede efterfølgende, at pigen ikke kørte for stærkt, og at hun havde sikkerhedssele på, så under normale omstændigheder ville hun formodentlig ikke være kommet til skade, men sammen med airbaggen fløj små splinter af metal, som ramte pigen i halsen og dræbte hende på stedet.

Dyre retssager

De alvorlige ulykker har medført en række retssager mod Takata med krav om enorme erstatninger. I januar accepterede Takata at betale en bod på én milliard dollar i USA, hvor 70 millioner køretøjer er blevet tilbagekaldt for at få udskiftet airbags.

Omkring 100 millioner biler verden over er blevet tilbagekaldt. Ifølge Reuters har Takata en gæld på over 1000 milliarder yen. Det svarer til cirka 60 milliarder kroner. Beløbet er ikke officielt bekræftet.

Hovedparten af Takatas aktiver bliver overtaget af den amerikanske rival Key Safety Systems. Købssummen er på 175 milliarder yen eller 10,5 milliarder kroner. Takata har ifølge AFP 12 oversøiske datterselskaber, der ligeledes har søgt om konkursbeskyttelse. Dermed er kreditorer forhindret i at fremsætte krav, der kan forhindre aftalen mellem Takata og KSS i at gå igennem.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...