Mens godt halvdelen af sjællænderne har købt deres seneste bil med træk, er tallet for jyder to ud af tre.Sådan lyder svaret blandt danske bilejere i en ny undersøgelse om bilkøb og det daglige bilhold, som BilBasen og analyseinstituttet YouGov står bag. Det giver belæg for, at ”jydekrogen” er mere end en myte.
Tager man den direkte forskel på region Hovedstaden og region Midtjylland med i regnestykket, giver det yderligere grobund til at se det som et jysk fænomen.
Således har 70 pct. af midtjyderne udstyret bilen til en tur på genbrugsstationen og grænsebutikkerne, mens 44 pct. af bilejerne i Hovedstadsområdet har købt bilen med træk.
”Populært har man ofte og især på Sjælland kaldt anhængertræk til bilen for ”jydekrogen” og henvist til, at det især er jyderne, der lader bilen udstyre - den påstand viser sig nu også at holde statistisk set,” forklarer markedsanalytiker hos BilBasen, Jan Lang.

Trækkrog giver frihed
Undersøgelsen understreger også et særligt behov blandt jyderne til ikke at være afhængige af andre. 85 pct. af jyderne enige om, at den vigtigste grund til at udstyre bilen med træk er, at de selv har muligheden for at transportere større ting som møbler og storskrald, mens kun to pct. giver direkte pladsmangel i bagagerummet som væsentligste årsag.
Derudover peger Jan Lang på, at biler med trækkrog, koster lidt mere, men at man får meromkostningen tilbage, når bilen skal sælges, da biler med trækkrog har en lavere afskrivning end biler uden. Det kan spille ind i overvejelserne.
Ganske logisk viser undersøgelsen også, at det med henholdsvis 70 og 74 pct. af de adspurgte især er danske børnefamilier, bosiddende i landområder, der har købt bilen med anhængertræk.
”Som det gælder med så meget andet, afhænger danskernes bilbehov generelt meget af deres familie- og boligsituation. Derfor giver det selvfølgelig også mening, at børnefamilier med flere personer i husstanden, og som bor længere væk fra byerne har et ekstra stort behov for selv at være i stand til at fragte større ting”, siger Jan Lang.