Danske bilister har slet ikke styr på deres bil-forsikringer - her kan du se, hvad de dækker

En Gallup-undersøgelse viser, hvor lidt danskerne rent faktisk har styr på deres bilforsikring. Mange kan eksempelvis ikke kende forskel på en ansvars- og kaskoforsikring og ved derfor ikke, om bilen er dækket i tilfælde af brand.

15. september 2016 af Mathias Brandt

Der er stor forvirring omkring hvilken bilforsikring folk egentlig har. De kan simpelthen ikke kende forskel på en kasko og en ansvarsforsikring. Det viser en frisk analyse på baggrund af 1.059 bilforsikringskunder.

Direkte adspurgt svarer 86 procent, at de har en kaskoforsikring til deres bil, hvilket stemmer meget godt overens med tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, som viser at 85,7 procent af danske personbilsejere har en kaskoforsikring.

Der hvor det bliver rigtig interessant er til spørgsmålet om, hvor mange som har den lovpligtige ansvarsforsikring.

Her svarer kun 69 procent af de adspurgte, at de har den lovpligtige forsikring. Noget tyder altså på, at folk ikke kan skelne mellem kasko- og ansvarsforsikring.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension er det under én procent af de danske bilejere, som kører rundt uden en ansvarsforsikring – og ikke 31 % som Gallups undersøgelse lægger op til.

Direktør hos Gjensidige forsikring Kim Rud-Petersen udtaler:

- Tallene vidner om, at rigtig mange er forvirrede over deres bilforsikring. Konsekvensen af det er, at mange risikerer, at de ikke har den forsikring, som de egentlig forventer. Hvis man har en kaskoforsikring, så dækker den, hvis bilen bliver sat i brand. Uden kaskoforsikringen er man ikke dækket. Og så må man selv betale for udbedring af skader eller en ny bil og ellers håbe, at gerningsmanden findes, så man kan kræve erstatning.

Hvad er en ansvarsforsikringen?

Ansvarsforsikringen er lovpligtig for alle billister i Danmark. Forsikringen dækker, når du har ansvaret/skylden for en skade, som du har forvoldt andre personer eller deres ejendele. Den dækker dit økonomiske ansvar, du pådrager dig.

Det er dog vigtigt at pointere, at forsikringen kun dækker skader på andres biler og ikke din egen bil.

En ansvarsforsikring dækker altså IKKE, hvis din bil bliver stjålet eller udsat for hærværk.

Hvad er en kaskoforsikring?

En kaskoforsikring dækker som udgangspunkt de skader, du selv måtte komme til at lave på din bil, som er din egen skyld. Den dækker også hærværk og tyveri. En kaskoforsikring er som udgangspunk dyrere, da den dækker en hel del flere skadesformer.

Den er oplagt at vælge, når du ejer en dyre bil, hvor du ikke har råd til at købe en tilsvarende, hvis den eksempelvis skulle blive stjålet.

Dækker forsikringen ved brand?

Der har været en række påsatte bilbrande i københavnsområdet den seneste tid. Her er det specielt vigtigt at have styr på sin bilforsikring. For selvom du på ingen måde bærer skylden for, at din bil er blevet brændt af i løbet af natten, så er der ingen hjælp at hente, hvis du kun har en ansvarsforsikring. 

Hvorimod hvis du har en kaskoforsikring, så vil du som minimum få en forsikringssum, som dækker udgifterne til en ny bil af samme stand som din gamle.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...