9 ud af 22 nye autostole dumper i test

Der er stor forskel på de nye autostole på markedet. De bedste er virkelig gode, men der er desværre en stor del, som ikke lever op til kravene

25. oktober 2018 af Mathias Brandt

Sikkerheden bliver stadig bedre, når det gælder familiens yngste medlemmer på bagsædet. Det viser årets anden store test af autostole, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer.

I alt 22 autostole er med i den seneste test, hvoraf flere opnår topkarakter i testens sikkerhedsdel. Alligevel er det kun 13 af de 22 stole, der kan anbefales. Tre består kun lige testen, mens seks autostole dumper på fund af skadelige stoffer.

Skadelige stoffer i autostole

”Skadelige stoffer hører på ingen måde hjemme i udstyr til børn. Heldigvis har vi de senere år set, at producenterne er blevet langt bedre til at holde den uønskede kemi ude af deres autostole. I forårets test var det kun to ud af 29 stole, der faldt igennem på skadelige stoffer. Derfor er det ærgerligt, at det nu er seks modeller, der dumper på den konto. Det er naturligvis ikke godt nok, og bør få alle producenterne til at skærpe deres kontrol med de forskellige dele af produktionen,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

De yngste sidder sikrest

Ser man på stolene i testens tre forskellige aldersgrupper, er det særligt autostolene til de helt små børn op til 18 måneder, som klarer sig godt. Alle stolene har her en høj sikkerhed, der viser en lav belastning af barnet i tilfælde af frontal- eller sidekollision. Det skyldes i høj grad, at de helt små børn sidder bagudvendt.

”Er uheldet ude, sidder børn sikrest bagudvendt. Her fordeles de mange kræfter ved en kollision nemlig over hele barnets ryg og hoved. Derfor anbefaler FDM, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og helst til de er omkring fire år. Også selvom kontakten med barnet er nemmere, hvis det sidder fremadvendt, hvilket nok får mange til at vende deres børn i bilen lidt for tidligt,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

”Væsentligst er, at stol og barn passer til hinanden, og at stolen betjenes korrekt. Det vil sige monteres rigtigt i bilen, og at barnet spændes korrekt fast. Derfor kan det være en god idé at købe autostol, hvor man kan få instruktion i brug af stolen og gerne prøvemontere den i bilen, inden man køber den.”

Du kan se alle resultater og læse testen hos FDM - klik hér

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.