5 tip, når bilbudgettet går amok

Stiger dine udgifter til bilen måned for måned? Tjek vores husholdningsråd til at holde dem i ro

19. marts 2014 af Steen Bachmann

1. Brems med motoren
Det er ganske banalt, men du kan spare 20-30 procent i brændstofforbrug ved at få bilen til at køre længere på literen. Først og fremmest skal du bremse med motoren - du sparer brændstof ved at holde bilen i gear i stedet for at koble ud og køre i frigear. Bare slip speederen og lad bilen selv tage farten af - her bruger motoren ikke brændstof.

2. Få nu skiftet gear
Første gear er kun til at rulle bilen i gang med. Herefter accelererer du med gaspedalen trykket ca. halvt ned, og inden motoren når op over den nederste halvdel af omdrejningsområdet, skifter du til næste gear. Kør generelt i et så højt gear som muligt - ved bykørsel eller langsom landevejskørsel vil forbruget være 30-35 procent højere ved at vælge tredje frem for femte gear. Moderne biler kan tåle at køre i femte gear allerede fra ca. 50 km/t, og de fleste dieselbiler kan gå direkte fra første til tredje eller fra andet til fjerde gear.

3. Værditabet er den største udgift
Kører du i en nyere bil, er det udgiften til værditab, der vejer tungest i budgettet. Mange bilkøbere stirrer sig blinde på brændstofforbrug og anskaffelsespris i stedet for at se på, hvad bilen har kostet dig, når du er kommet af med den igen. Regn med, at en ny bil til 300.000 kr. taber op til 45 pct. i værdi over tre år - sådan er virkeligheden. Grib en lommeregner, og læg et budget med alle udgifter for at nå frem til kroner pr. kilometer inklusive alle udgifter (men gør det, inden du køber bilen!).

4. Læg reparationer i udbud
På den uafhængige værkstedsportal Autobutler.dk er det muligt at lægge små og store ting, der skal laves på din bil, i udbud. Du taster din bils registreringsnummer ind, beskriver detaljeret hvad, der skal laves, og modtager i løbet af 48 timer en række tilbud fra lokale værksteder. Penge & Privatøkonomi undersøgte fornylig prisen på et stort service og en ny forrude til en Audi A4: Her var gennemsnitstilbuddet på opgaven 7.051 kroner hos frie værksteder og 12.429 kroner hos Audi-værksteder (snitbesparelse: 5.377 kroner).

5. Sælg bilen!
Hvis udgifterne til bilen går amok, skulle du måske overveje at sælge den? Medmindre du er 100 procent afhængig af den hver dag kan det hurtigt blive billigere at leje eller langtidsleje en bil. Hos Sixt Biludlejning kan du for eksempel langtidsleje en ny Fiat 500 for 110 kroner om dagen med et opsigelsesvarsel på én dag. Fordelen ved at leje frem for at lease er, at du undgår den store udbetaling på leasing, og at binde dig for en periode. Du afleverer eller bytter bare lejebilen, når det passer dig.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...