Tusinder låser sig ude

SOS Dansk Autohjælp har det seneste år hjulpet 5.260 bilister med at åbne bildøren

4. december 2013 af Bil Magasinet

Det er som regel ikke en situation, man er særlig stolt af, når ens bilnøgle befinder sig inde i en låst bil. Men statistikken viser, at mange har oplevet det. Årsagen kan være ren og skær ubetænksomhed, men det kan også være teknikken, der driller.

- Mange nyere biler har fået en knap på fjernbetjeningen, der kun låser bagklappen op. Så smider man jakken i bagagerummet, inkl. nøgle, og smækker klappen. Det ser vi ofte. Men det kan også være bilens sikkerhedssystem, der gør, at bilen låser automatisk i forskellige situationer, uden bilejeren er klar over det. Andre gange låser bilen ved en fejl, og bilisten er helt uforskyldt, forklarer Morten Mathiasen, der er stationsleder hos SOS Dansk Autohjælp i Aarhus.
 
Børn der er låst inde
Hos SOS Dansk Autohjælp i Køge kommer de også ud til mange mærkværdige situationer, hvor nøglen er låst inde. Det værste er, når det ikke kun er nøglen, der er låst inde i bilen.

- Det sker jo, at der er børn eller måske en hund inde i bilen, og især de varme sommerdage kan det godt få folk til at gå i panik. Så prioriterer vi at komme hurtigst muligt, men hvis der er fare for barnet, kan man blive nødt til at slå en rude ind, fortæller Henrik, der råder til, at de voksne uden for bilen tager det roligt, så de ikke skræmmer børn eller dyr.

I langt de fleste tilfælde kan vejhjælpen åbne døren, så bilisten hurtigt kan komme videre.
- Vi har specialværktøj, så vi kan låse de fleste bildøre op. Nogle gange kan det dog være en udfordring, at nøglecylinderen sidder fast, fordi bilen altid låses med fjernbetjening, siger Henrik.

Nøglen er helt væk
Så længe nøglen findes inde i bilen, er problemet sjældent så stort. Men SOS Dansk Autohjælp kommer også ud til situationer, hvor bilejeren har tabt nøglen ud af lommen eller tasken.

- Det kan være en rigtig uheldig situation, hvis man er langt hjemmefra eller ikke har en ekstranøgle. Vi kan låse bilen op og transportere den til et værksted, men mere kan vi ikke gøre. Hvis man har mistet sin eneste nøgle, kan det være dyrt at få en ny, og det kan vare op til 14 dage, før man kan bruge sin bil igen, forklarer Morten Mathiasen. Han er helt enig med kollegaen Henrik om det bedste råd til bilisterne.

- Hvis du kun har en nøgle, så få lavet en ekstra med det samme. Når familien er på tur, så sørg for at både mor og far en nøgle på sig - og ikke i bunden af sportstasken, der ligger i bilen, siger Henrik Ahlstrøm Olsen.

I dag er det ofte tilvalg at få en ekstra nøgle ved køb af ny bil, så mange vælger at spare de penge. Men det kan altså ende med at være en sur besparelse.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...