Sådan tjekker du de 5 vigtigste væsker i bilens motorrum

Din bil er afhængig af at køre med de rigtige væsker, hvilket er noget, du faktisk selv kan tjekke hjemme i carporten. Her guider vi dig med fem simple trin.

12. februar 2019 af Anders Richter

Jeg kan ikke finde rundt i mit motorrum!

Op med motorhjelmen, og så gælder det bare om at tjekke væskerne. Men hvad er det nu lige, der er hvad, og hvor tit skal jeg fylde på? Redaktøren på Brugte Drømmebiler 2018, Anders Richter, guider dig til dit motorrum.

1. Motorolien

Den absolut vigtigste væske på din bil er motor-olien. Hvis motorens oliestand er for lav, bliver de indre dele i motoren ikke smurt ordentligt, og det kan have fatale konsekvenser. Kører du med for lav oliestand, vil det kunne gøre, at motoren simpelthen brænder sammen, og det er dyrt at få fikset. Der er forskel på motorolie til forskellige typer biler. Derfor skal du kigge i din instruktionsbog, hvor den såkaldte “viskocitet” er angivet. På nogle nyere biler kan man tjekke oliestanden elektronisk. På de fleste andre tjekker man den ved at finde oliepinden, hive den op, tørre den af med en klud, sætte den ned igen, og herefter er du klar til at aflæse oliestanden. Husk at parkere bilen plant.

2. Kølervæske

Kølervæsken er vigtig, men den kan svinge. Derfor skal du ikke blive nervøs, hvis den står på minimum. Fyld kun på, hvis den er under minimum, og vent altid til bilen er kølet af, før dækslet afmonteres.

Piiiiiiist! Hvis du følger linket her, kan du købe bogen "Brugte Drømmebiler 2018" til en helt særlig pris på kun 120,95 kr.

3. Bremsevæske

Bremsevæsken er uhyre vigtig. Den skal altid være fyldt op til maksimum. Mangler der bremsevæske er det vigtigt at finde ud af, om systemet er utæt. Hvis der siver væske ud et sted kan det påvirke din evne til at bremse bilen, og det kan blive fatalt. Er du i tvivl, så kør ind forbi et værksted og få dem til at tjekke systemet igennem. Husk, at væsken skal skiftes ca. hvert tredje år.

4. Sprinklervæske

Sprinklervæske er rimeligt ligetil. Hav gerne en ekstra dunk med i bagagerummet, så du kan fylde på, når du løber tør. 

Piiiiiiist! Hvis du følger linket her, kan du købe bogen "Brugte Drømmebiler 2018" til en helt særlig pris på kun 120,95 kr.

5. Batterivæske

Hvis din bil har et “åbent” batteri, er det vigtigt at tjekke, om der er væske nok på. Væsken, der skal påfyldes, er demineraliseret vand, som kan købes i de fleste supermarkeder eller tappes fra tørretumbleren. Væsken kan tjekkes, når batteriet ses fra siden eller ved at du skruer propperne ud og kigger ned i hver enkelt hul. 

Hvor kan jeg læse mere?

Artiklen er et uddrag fra bogen Brugte Drømmebiler 2018, som netop er kommet på gaden. Den er på 179 sider, og indeholder brugttest af over 100 forskellige bilmodeller, samt en lang stribe af guides, som er relevante for dig, der gerne vil bevæge dig ud på brugtmarkedet eller sælge din gamle bil privat. 

Bogen koster 189,95 kr. i butikkerne, men hvis du følger dette link, kan vi selvfølgelig lave en ekstra skarp pris til dig. Go' læselyst og ikke mindst held og lykke i jagten på din drømmebil. 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...