Sådan tjekker du de 5 vigtigste væsker i bilens motorrum

Din bil er afhængig af at køre med de rigtige væsker, hvilket er noget, du sagtens kan tjekke selv. Her guider vi dig med fem simple trin.

31. oktober 2021 af Anders Richter

1 | Motorolien

Den absolut vigtigste væske på din bil er motor-olien. Hvis motorens oliestand er for lav, bliver de indre dele i motoren ikke smurt ordentligt, og det kan have fatale konsekvenser. Kører du med for lav oliestand, vil det kunne gøre, at motoren simpelthen brænder sammen, og det er dyrt at få fikset. 

Der er forskel på motorolie til forskellige typer biler. Derfor skal du kigge i din instruktionsbog, hvor den såkaldte “viskocitet” er angivet. På nogle nyere biler kan man tjekke oliestanden elektronisk. På de fleste andre tjekker man den ved at finde oliepinden, hive den op, tørre den af med en klud, sætte den ned igen, og herefter er du klar til at aflæse oliestanden. 

Inden du tjekker olien, så husk at parkere bilen på en plan overflade, og lad den gerne lige stå et par minutter, før du hiver i oliepinden.

OBS! Hæld olie på lidt af gangen, og tjek oliepinden. Mellem maksimum og minimum på oliepinden er der typisk plads til 1 liter olie. Fylder du for meget olie på bilen, kan det nemlig også gøre skade.

2 | Kølervæske

Kølervæsken er vigtig, men den kan svinge. Derfor skal du ikke blive nervøs, hvis den står på minimum. Fyld kun på, hvis den er under minimum, og vent altid til bilen er kølet af, før dækslet afmonteres.

Piiiiiiist! Hvis du følger linket her, kan starte dit abonnement på Bil Magasinet i dag, hvor vi hver måned nørder alt, hvad der hedder biler.

3 | Bremsevæske

Bremsevæsken er uhyre vigtig. Den skal altid være fyldt op til maksimum. Mangler der bremsevæske er det vigtigt at finde ud af, om systemet er utæt. Hvis der siver væske ud et sted kan det påvirke din evne til at bremse bilen, og det kan blive fatalt. 

Er du i tvivl, så kør ind forbi et værksted og få dem til at tjekke systemet igennem. Husk, at væsken skal skiftes ca. hvert tredje år.

OBS! Bremsevæske kan gøre skade på lak eller plastikdele på din bil, så du skal være meget opmærksom på ikke at spilde, hvis der skal efterfyldes.

4 | Sprinklervæske

Sprinklervæske er rimeligt ligetil. Hav gerne en ekstra dunk med i bagagerummet, så du kan fylde på, når du løber tør. Det er mest i vinterperioden, at du får det brugt.

5 | Batterivæske

Hvis din bil har et “åbent” batteri, er det vigtigt at tjekke, om der er væske nok på. Væsken, der skal påfyldes, er demineraliseret vand, som kan købes i de fleste supermarkeder eller tappes fra tørretumbleren. Væsken kan tjekkes, når batteriet ses fra siden eller ved at du skruer propperne ud (se de seks propper batteriet herunder har) og kigger ned i hver enkelt hul. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...