Sådan bevarer du fabriksgarantien på din bil

Du behøver ikke vælge et autoriseret værksted for at opretholde din fabriksgaranti. Så længe du har dokumentationen i orden og bruger reservedele i samme kvalitet som originalen.

26. november 2019 af Benjamin Native Studio for AutoPartner

Vidste du, at du selv kan vælge, hvor du får lavet service på din bil. Det behøver ikke længere være på et mærkeværksted, som mange bilejere fejlagtigt tror. Der kom nemlig en ny lov i 2003, der siger, at du har frit værkstedsvalg. Du skal blot være opmærksom på disse fem krav, hvis du vil være sikker på, at din bil bevarer fabriksgarantien.

1) Din bil skal til planlagt service

Selvom du har frit værkstedsvalg, skal du stadig overholde dine bils planlagte serviceintervaller for at bevare fabriksgarantien. Det er derfor vigtigt, at du tager din bil på værksted til service, også selvom den kører som smurt. Vedligeholdelse vil nemlig være langt billigere end reparation - akkurat som vaccination er bedre end helbredelse.

2) Dokumentationen skal være i orden

For at du kan bevare din fabriksgaranti, er det også vigtigt, at du har din dokumentation på plads. Det betyder, at det ikke er nok, at du har haft din bil til service, du skal også kunne dokumentere det. Derfor skal du sikre dig, at du får et stempel fra din mekaniker samt en udspecificeret faktura.

3) Brug reservedele i samme kvalitet

Hvis din bil går i stykker, er det ikke et krav, at du bruger originale reservedele, men det skal være reservedele, der kvalitetsmæssigt svarer til de originale. Har du fået din serviceret eller repareret på et af de frie værksteder, er det vigtigt, at din faktura indeholder oplysninger, om hvilke reservedele det drejer sig om. Det gælder blandt andet specifikke varenummer, så bilfabrikanten kan se, at kvaliteten af reservedelen svarer til de originale dele.

4) Oplys om trafikskader

Har din bil været udsat for trafikskader, så skal du også huske at oplyse både skadens omfang, dato for reparation af skaden samt navnet på værkstedet, der har udført reparationen. Du skal nemlig kunne fremvise en specifik faktura, der beskriver, hvilket arbejde der er blevet udført på bilen, hvis bilfabrikanten forlanger det. 

5) Vælg et værksted med adgang til bilteknisk data

Sørg for, at dit værksted har adgang til bilteknisk data. Bilteknisk data er den data, der er afstemt efter bilfabrikkernes forskrifter. Når værkstedet har adgang til dataen sikres det, at de lever op til bilfabrikantens krav og normer, og at din bil bliver serviceret fuldstændig som bilfabrikanterne kræver det.

Skal din bil til service?

Besøg AutoPartner, der er en landsdækkende sammenslutning af frie værksteder inden for autobranchen. Hos AutoPartner kan vores mekanikere servicere og reparere alle bilmærker, så du kan bevare din garanti, og alle autoværkstederne har adgang til bilteknisk data. Se mere på autopartner.dk

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...