Pas på: Vintervejr giver buler

Frost og sne giver travlhed på værkstederne, fordi der køres for stærkt og folk ikke kan finde ud af at holde afstand. Hemmeligheden er at kende sin standselængde

17. december 2018 af Bil Magasinet

Du kender det sikkert. Selv om der skulle ligge en smule sne, eller være frost, så føler du dig alligevel sikker, når du kører bil på motorvejen. Du stoler på, at vinterdæk og bremse- og udskridningscomputere sikrer mod uheld. 

Men det skal du lade være med. For din bils samlede bremselængde er mange gange større, end du regner med. ”Vi tror måske vi er konger bag rattet - men hvis der er is eller sne på vejbanen mister selv de bedste vinterdæk hurtigt vejgrebet - og det kan vi aflæse direkte i besøgstallene hos værkstederne. 

De glatte veje er en god ting, for vores forretning” siger analysechef Jan Sturm fra Danmarks største værkstedsportal, Autobutler.dk Her kan man tælle på kasseapparatet at næsten halvdelen af alle opgaver de sidste dage er relateret til vintervejret. Det er lige fra buler i bilen, smadrede kofangere og det, der er værre. I langt de fleste tilfælde kunne skaderne være undgået, hvis blot bilisterne vænnede sig til at sætte farten ned og køre rigtigt når vejene er glatte.

Tre gange længere standselængde

”De fleste husker, at bremselængden ved 110 km/t er omkring 50 meter. Men hvis der er sne eller is, skal man regne helt anderledes. Er der våd is tager det 317 meter, før din bil er standset. Og det kun hvis du reagerer som et lyn. Desværre reagerer de fleste bilister reagerer med mindst et sekunds forsinkelse - og så er der altså gået yderlige 31 meter”, forklarer Jan Sturm.

Problemet er at selv om vejen ser tør ud så kan vejtemperaturen sagtens være under frysepunktet. Især tidligt om morgenen og om aftenen. Autobutlers trafikråd ved glatføre er simple: tilpas hastigheden, undlad så vidt muligt at bruge bremsen og pludselige bevægelser i rattet.

”Hvis du kører på en glat vej og pludselig møder en forhindring er det bedste råd at undgå at stirre dig blind på forhindringen og i stedet finde et nyt fikspunkt. Hvis bilen foran dig for eksempel holder stille eller din egen bil begynder at skride i retning af en lygtepæl så kig på noget andet. I langt de fleste tilfælde vil du automatisk være i stand til at styre uden om”.

FAKTA om bremselængde

Så mange meter tager det, før din bil er fuldt standset:

TØR ASFALT

50km/t

Reaktionslængde: 14 m

Bremselængde: 11 m

Samlede standselængde: 25 m

80 km/t

Reaktionslængde: 22 m

Bremselængde: 28 m

Samlede standselængde: 50 m

110 km/t

Reaktionslængde: 31 m

Bremselængde: 52 m

Samlede standselængde: 83 m

VÅD ASFALT

50 km/t

Reaktionslængde: 14 m

Bremselængde: 16 m

Samlede standselængde: 30 m

80 km/t

Reaktionslængde: 22 m

Bremselængde: 42 m

Samlede standselængde: 64 m

110 km/t

Reaktionslængde: 31 m

Bremselængde: 79 m

Samlede standselængde: 110 m 

SNE

50 km/t

Reaktionslængde: 14 m

Bremselængde: 33 m

Samlede standselængde: 47 m

80 km/t

Reaktionslængde: 22 m

Bremselængde: 84 m

Samlede standselængde: 106 m

110 km/t

Reaktionslængde: 31 m

Bremselængde: 158 m

Samlede standselængde: 189 m

VÅD IS

50 km/t

Reaktionslængde: 14 m

Bremselængde: 65 m

Samlede standselængde: 79 m

80 km/t

Reaktionslængde: 22 m

Bremselængde: 168 m

Samlede standselængde: 190 m

110 km/t

Reaktionslængde: 31 m

Bremselængde: 317 m

Samlede standselængde: 348 m 


Sådan er beregningen lavet

Tallene stammer fra den norske trafikmyndighed Statens Vegvesen hvor man har testet biler på sne og isdækkede veje. Selv hvis man reagerer hurtigt ved en pludselig forhindring, så går der ved en opmærksom bilist op til 2 sekunder, før man rent faktisk reagerer. Man skelner derfor mellem bremselængde, og den egentlige standselængde hvor man har indregnet den reaktionstiden.

Redaktionslængden

Er beregnet til 1 sekund, selv om det i langt de fleste tilfælde tager endnu længere tid før man reagerer på en pludselig forhindring

Bremselængden

Vi har brugt den almindelige formel for bremselængde

(hastighed * hastighed) / (2 * friktion * tyngdeacceleration)

Hastighed regnes som meter per sekund.

Tyngdeaccelerationen er 9,81.

Friktionen henviser til vejtype og det norske vejvæsen har brugt værdierne:

Tør asfalt: 0,9

Våd asfalt: 0,6

Sne: 0,3

Våd is: 0,15

Vejgrebet er den største usikkerhed da dæktype, hjultype, vejens hældning og mængden af sne og is har betydning. Hvis man bruger slidte dæk, sommerdæk, eller har forkert dæktryk vil bremselængden være endnu længere.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...