1. Klæd dig på til vinterkørsel
Det lyder banalt, men et af de vigtigste tip til vinterkørsel handler ikke om bilen – det handler om varmt tøj. Både danske og tyske autohjælp-tjenester kommer hvert år ud til havarerede bilister, der sidder og venter på hjælp uden overtøj, vanter og vinteregnede sko. De oplever endog hele familier, der ikke er klædt på til vinterkørsel. Dén går ikke.
TIP Du behøver ikke udstyre din bil til en polarekspedition, men der skal være vinterjakke, -sko og vanter i bilen, og et ekstra tæppe i bagagerummet. Kører du i snestorm, skal du minimum have en skovl i bilen og gerne et træktov.
2. Tag batteriet med i seng
Er bilens batteri ved at være slidt op, kan du være stensikker på, at det strejker lige præcis den morgen, hvor familien skal afsted. Er du i tvivl, så lån eller køb en hjemmeoplader, der fås fra 250 kroner og sikrer, at batteriet er kampklart. Et nyt batteri fås fra ca. 500 kroner.
TIP: Loves der en særlig kold nat, kan du afmontere batteriet og tage det med indenfor om natten. Et varmt batteri har en højere ydeevne end et koldt.
3. Klæd bilen på til vinterkørsel
Er du i tvivl, om bilens kølersystem er frostsikret, bør du tage en tur forbi dit værksted. Husk at toppe op med frostsikret sprinklervæske, og montér nye blade på vinduesviskeren, hvis de trænger. Endelig skal der være god olie på motoren, da lave temperaturer i kombination med en slidt og tyk olie kan gøre det svært at starte motoren.
TIP: Du kan sagtens vinterklargøre bilen i garagen eller indkørslen. Har du ikke mod på det, så kør til den lokale mekaniker eller autoforhandler og få et vintertjek.
4. Derfor skal du holde afstand
De største årsager til ulykker med biler i trafikken er manglende opmærksomhed, for høj hastighed i forhold til forholdene og for kort afstand til den forankørende. Sidstnævnte er ekstra vigtigt under vinterkørsel, fordi standselængden bliver væsentligt længere desto dårligere vejgreb.
TIP Hold altid ekstra god afstand på glatte og våde veje – uanset hvor du er og hvordan andre bilister kører.
5. Skiferien kræver vinterdæk
I Danmark er der ikke lovkrav om vinterdæk, men det er der i vores nabolande. Manglende vinterdæk kan betyde, at man risikerer at blive afvist allerede ved grænsen. Det er næsten umuligt at krydse Danmarks grænser uden at køre gennem lande, hvor det er obligatorisk at benytte vinterdæk, og udover lovgivningen handler det i lige så høj grad om trafiksikkerheden: Sommerdæk er uegnede til kørsel i temperaturer under syv grader og kan være decideret farlige på glatte veje.
TIP: Er du i tvivl om vinterdæk, så gå til en fagmand på et værksted eller et dækcenter.