Skoda Karoq 1,5 TSI
Skoda Karoq 1,5 TSI

Det er fuldt lovligt at leje en leasingbil ud til andre, så længe man husker at indberette indtægten til Skat.

© A. Hansen

Tjen penge på at leje din leasingbil ud: Sådan gør du

Mobilitetstjenesten GoMore og biludlejeren Enterprise går sammen om et nyt tilbud: Leas en bil, og lej den ud til andre for at sænke dine udgifter

29. oktober 2018 af Steen Bachmann


Det er fuldt lovligt at leje sin leasingbil ud til andre. Det har mobilitetstjenesten GoMore og biludlejningsselskabet Enterprise nu sat i system, så du kan lease en bil til privat brug i kortere eller længere perioder, og leje den ud til andre, når du alligevel ikke bruger den.

Indtægten kan bruges til at sænke bilbudgettet, så du kan få en billigere bil – eller en federe bil til de samme penge. 

Hvordan fungerer det?

Det nye koncept hedder Korttidsleasing og blev lanceret 1. september i samarbejde med Enterprise Rent-A-Car. Der findes to koncepter: Et fleksibelt, hvor leasingtager har en bil i en-fire måneder, og et fast, hvor man får en fast leasingaftale på fire måneder på en specifik bilmodel.

"Samarbejdet mellem Gomore og Enterprise giver leasingtagere mulighed for at få dækket et midlertidigt bilbehov, samtidig med at bilen kan lejes ud. Det er et koncept, der hidtil har manglet på det danske leasingmarked, og en lancering vi har set meget frem til," siger Thomas Christensen, CCO for Gomore. 

"Korttidsleasing fuldender cirklen, da Gomore nu dækker alle transportbehov; turen fra A til B, leje af naboens bil i op til 30 dage og lease af bil i en måned eller mere med mulighed for a leje den ud, når man ikke selv bruger den. Biler i dag står stille 98 pct. af tiden, hvilket er ineffektiv udnyttelse af vores fælles ressourcer."

Toyota Prius Plug-In Hybrid hvid
Toyota Prius Plug-In Hybrid

Der er som udgangspunkt ikke noget i vejen for at leje en leasingbil ud til andre. Gør du det gennem en portal som Gomore, er du sikker på, at bilen er korrekt forsikret.

© A. Hansen

Hvilke fordele får en privat kunde?

"Den største fordel er, at leasingperioden kan tilpasses, så man kan nøjes med at have bil i den periode, man har brug for den. Samtidig kan bilen lejes ud, så store dele af leasingydelsen kan blive dækket. I større byområder ser vi flere, der dækker deres ydelse 100 pct. i nogle måneder. Derudover kan bilen leveres inden for fem dage og opsiges med én dags varsel på de fleksible kontrakter."

Hvad er de hidtidige erfaringer?

"September var første måned med omtrent 100 korttidsleasingbiler på gaden. Det er et stærkt resultat. Jeg mener, vi kan lære meget om danskernes fremtidige bilvaner ud fra dette. Gomore er en af de største online kanaler for leasingbiler i Danmark, og jeg mener derfor, at Gomore kan fungere som rettesnor for, hvor danskernes behov ligger, særligt når vi kigger et par år frem. Når vi ser så stor en interesse for korttidsleasing, er det et tegn på, at interessen for en mere fleksibel tilgang til ejerskab stiger. Det er ikke længere lige så vigtigt for folk at eje deres egen bil, men vigtigere at kunne dække et transportbehov, når det opstår. Vi er glade for at kunne understøtte den udvikling. Det er også et miljømæssigt markant bedre valg," siger Thomas Christensen fra Gomore.

2019 Citroën C5 Aircross 130 BlueHDI
2019 Citroën C5 Aircross 130 BlueHDI

Den nye C5 Aircross er på vej til Danmark. Citroën vil også tilbyde udvalgte varianter via privatleasing.

© A. Hansen

Hvornår skal jeg betale skat?

Når du lejlighedsvis udlejer din bil til andre skal du betale skat af indtægten. Ved opgørelsen af indtægten kan du fratrække de udgifter, der er forbundet med biludlejningen.

Fradrag for udgifter til drift og vedligeholdelse

Du kan få fradrag for den forholdsmæssige del af dine udgifter til drift og vedligeholdelse ved at opgøre den forholdsmæssige del, som udlejningskørslen udgør af årets samlede kørsel. Det vil sige, at hvis udlejningskørslen udgør 20 % af den samlede årlige kørsel, vil du kunne fratrække 20 % af dine udgifter til løbende vedligeholdelse, grøn ejerafgift, forsikring mv.

Du kan ikke fratrække udgifter til benzin, da lejer som udgangspunkt betaler benzinen.

Fradrag for årets skønnede værditab

Du kan få fradrag for en forholdsmæssig del af årets skønnede værditab på bilen. Den forholdsmæssige del opgøres som udlejningskørslens del af den samlede kørsel i bilen.

Derudover kan udgifter, som bilejeren alene afholder, fordi han eller hun udlejer sin bil, fuldt ud fratrækkes i lejeindtægten. Dette gælder fx gebyr til GoMore.

Sådan gør du

For at du kan fratrække udgifterne ved biludlejningen, skal du kunne dokumentere dem. Det gør du ved at gemme kvitteringer (bilag) på alle dine biludgifter for hele indkomståret (se Skats skrivelse vedr. lejlighedsvis biludlejning).

Eksempel på at leje bil ud

Din bil har i alt kørt 30.000 km i det pågældende indkomstår, hvoraf 25.000 km er kørt privat og 5.000 km er kørt under udlejning på GoMore. Dvs. 1/6 af de kørte kilometer er blevet kørt, mens bilen har været udlejet og kan fratrækkes det skattepligtige beløb. 

Indtægten ved udlejning har før gebyr til GoMore været på 14.000 kr. Gebyr til GoMore kan fratrækkes helt. 

Dine samlede udgifter til eksempelvis forsikring, service og grøn ejerafgift har udgjort 30.000 kr. i indkomståret. Årets værditab på bilen har været på 18.000 kr. Da disse biludgifter og værditab kan fratrækkes forholdsmæssigt, kan 1/6 fratrækkes. 

Det skattepligtige resultat opgøres således:

De samlede indtægter ved udlejning 14.000 kr.
Gebyrer til Gomore har udgjort i alt -2.800 kr.
1/6 af årets biludgifter ekskl. værditab 30.000 kr -5.000 kr.
1/6 af bilens værditab i indkomståret -3.000 kr.
Skattepligtig indkomst 3.200 kr. 

Kilde: GoMore

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.