lease bil Ford Mondeo Vignale Renault Talisman
Ford Mondeo Vignale og Renault Talisman© Bil Magasinet

Så hvad er bedst med de nye bilafgifter: Køb eller leasing?

Nye biler er faldet i pris - det er leasingbiler ikke. Her giver to Ford-forhandlere deres bud på, hvordan du vælger mellem køb og leasing.

22. november 2017 af Steen Bachmann

Fra 2012 til 2016 voksede privatleasings andel af nybilsmarkedet fra fem til 22 procent. Andelen var endnu højere i år i perioden frem til forvirringen om de nye bilafgifter satte ind i september. 

Det medførte et midlertidigt blackout for markedet. Ingen vidste, hvad der ville ske med finansieringsformen - og slet ikke regeringen. Derfor skete der et dyk i antallet af privatleasede biler. 

Udregner kroner pr. kilometer 

I dag er bilmærkerne oppe at køre igen med privatleasing, herunder Ford. Og det mest stillede spørgsmål til mærkets kunderådgivere er det samme som før: Hvad er bedst for mig: Køb eller leasing? 

Det er umuligt at give et klart svar, for det er to forskellige måder at have bil på. Derfor ser en kunderådgiver typisk på kundens konkrete kørsels- og bilbehov, og udregner så et realistisk bilbudget på for eksempel tre år. Når man finder totaludgiften i kroner pr. kilometer, er det lidt nemmere at overskue valget mellem køb eller leasing.

lease bil Ford Mondeo 2,0 TDCI ST-Line
Ford Mondeo 2,0 TDCI ST-Line

Ford Mondeo sælges typisk til erhvervslivet, hvor den bliver brugt som firmabil. Men vil du have den privat, kan man ikke bare udelukke privatleasing som en mulighed – det kommer an på dit bil- og kørselsbehov.

© S. Bachmann

Det kan bedst betale sig at lease bil når...

”Det kan bedst betale sig at privatlease, hvis man ikke kører mere end 15.000 km om året, eller hvis man kun ønsker at have bilen i 1-2 år. Begynder vi at nærme os de tre år eller mere, kan det bedst betale sig at finansiere bilen, enten med eller uden udbetaling. Med udbetaling vil selvfølgelig altid være at foretrække, men tabet ved at sælge en ny bil inden for de første tre år er simpelthen for stort," siger Rene Carlberg fra ViaBiler i Valby.

"Jeg havde en kunde, Daniel, som kørte 25.000 km om året. Da vi regnede sammen, hvad det ville koste at privatlease kontra at finansiere uden udbetaling (og med servicekontrakt osv.), fandt vi frem til, at det bedst kunne betale sig at finansiere bilen. Hvis man derimod kører fx 10.000 km om året, vil det være en økonomisk fordelagtig løsning med privatleasing. Når man har leaset en bil, vil jeg anbefale, at man tegner en tilbageleverings-garanti igennem IF Forsikring", lyder det. 

lease bil Ford Fiesta 1,0 EcoBoost ST-Line
Ford Fiesta 1,0 EcoBoost ST-Line© S. Bachmann

Hos Andersen Biler i Søborg sælger Mogens Michael Hansen både små og større biler til private kunder.

"For to-tre siden kontaktede jeg FDM og udgav mig for at være køber til en Peugeot. Jeg fortalte dem, at jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg skulle privatlease eller købe med 20% i udbetaling. FDM svarede helt klart, at de foretrak en finansiering baseret på de leasingtilbud, man på daværende tidspunkt havde. For et halvt år siden stillede jeg FDM samme spørgsmål set i lyset af vort kanontilbud på Ford Fiesta, og det interessante var, at FDM denne gang svarede – og nu refererer jeg nøjagtigt: “Fisk”! 

Ni ud af ti stiller samme spørgsmål

Ifølge Mogens Michael Hansen spørger ni ud af 10 kunder, om de skal købe eller lease.

"Spørger en kunde ind til privatleasing, så forholder jeg mig til dette og oplyser samtidig kunden om, at han eller hun frem for alt køber “tryghed” – altså tryghed på budgettet. Dermed blander jeg ikke æbler og pærer sammen, siger Mogens Michael Hansen. 

Han understreger, at man med privatleasing køber tryghed. Men samtidigt forudsætter det også, at du på forhånd har styr på din økonomi og dit kørselsbehov i hele leasingperioden. 

Se flere spørgsmål og svar om privatleasing til Ford-forhandlerne

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...