Hver fjerde nye bil er nu en SUV, og også på brugtmarkedet mærkes fremgangen. Søgningerne på brugtbilportalerne Bilbasen og Biltorvet efter SUV’er er steget markant de seneste tre år.
Dykker man lidt ned i tallene, tegner der sig et mere nuanceret billede. Hver tiende bil, som der kom nummerplader på i 2018, var nemlig ikke ny, men brugt. De danske afgiftsregler gør det mest fordelagtigt at vente med at købe en dyrere brugt bil, til den er fyldt tre år, og i premium- og luksussegmentet blev der ifølge De Danske Bilimportører ligefrem indregistreret flere brugte end nye biler i 2018.
Det betyder, at den seneste sikkerheds- og motorteknologi kommer til Danmark med tre års forsinkelse, hvilket hverken er godt for trafiksikkerheden eller miljøet.
Dyre leasingbiler er mindst tre år gamle
Mellem 60 og 70 pct. af brugte SUV’er i de dyrere klasser anskaffes af erhvervslivet og stilles til rådighed for medarbejdere eller ejere som firmabiler. Hvorfor bør en brugt SUV til dette formål være fyldt tre år? Det er der to primære årsager til:
* Når bilen er fyldt 36 måneder, falder registreringsafgiften fra 1,0 til 0,5 procent pr. måned, hvis man anskaffer bilen via flexleasing – denne leasingform benyttes til både nye og brugte firmabiler.
* For det andet falder den såkaldte beskatningsværdi for brugeren af bilen markant, når bilen er over tre år gammel. Firmabilskatten er en statslig afgift, der skal modvirke, at en medarbejder får en bil stillet til rådighed i stedet for at få mere i løn. Medarbejderens månedlige indkomst hæves kunstigt med dén værdi, som staten har fastsat for bilen.

Den første Audi Q5 var i produktion 2009-17, og er især populær som firmabil i varianten med V6 3,0 TDI dieselmotor. Der fås også benzinmotor.
© Lars KrogsgaardI Danmark anvendes bilens nyvognspris som udgangspunkt for beregningen af beskatningen i bilens første tre leveår, men herefter anvendes bilens aktuelle handelspris på det danske marked.
For en ny bil vil afgiften på en 12 måneders leasingkontrakt udgøre 15 pct. af den fulde afgift, men for en tre år gammel bil udgår afgiften kun 6 pct.
Attraktiv finansieringsform
Der er derfor ikke tvivl om, at flexleasing udgør en attraktiv finansieringsform for dyrere brugte SUV’er. Bundlinjen er da også, at flertallet af dyrere SUV’er fra mærker som Audi, Volvo og Land Rover er over tre år gamle, første gang de indregistreres i Danmark.
"Det danske afgiftssystem bevirker, at sikkerhedsudstyr og ny teknologi ofte bliver fravalgt i nye biler. Det kan have en underbyggende effekt på import af ældre biler, hvilket vores tal også viser. Vi er enige i synspunktet om, at afgiftssystemet hæmmer udbredelsen af blandt andet sikkerhedsudstyr og ny teknologi," siger adm. direktør Gunni Mikkelsen fra De Danske Bilimportører.

Fra venstre tre af de populære, brugte SUV’er i premiumklassen: Volvo XC60, Audi Q5 og Range Rover Evoque. Priserne starter ved ca. 400.000 kr. for en tre år gammel bil i denne klasse.
© Lars KrogsgaardLille skærm i brugt Volvo
Som firmabiler er de brugte SUV’er i høj kurs. Vi tager til Midtjylland for at tage temperaturen på markedet for firmabiler til omkring en halv million kroner, og her er efterspørgslen sund.
"Den typiske kunde hos os har besluttet sig for biltypen, inden han eller hun kommer ind i forretningen, og SUV’erne er efterspurgte lige nu," fortæller salgschef Renè Sand Jensen fra Sand Jensen Automobiler i Silkeborg.
En køber til en bil som en brugt Volvo XC60 kan ikke undgå at bemærke, at skærmen i midten er lille sammenlignet med den nye model?
"Det er ikke noget, der optager den typiske køber til en SUV i den her klasse. Kunden til en bil af denne type ser typisk på motor, udstyr, pris og beskatningsværdi og ikke på, hvor stor skærmen er," lyder det fra Renè Sand Jensen.
Til det store billede lånte vi tre typiske repræsentanter for SUV’en i premiumklassen – biler fra 2014-15 med en nypris på op mod 750.000 kr., der i dag sælges til mellem 400.000 og 500.000 kr. som brugte.
Audi blev solgt på tre dage
At efterspørgslen efter denne type biler er der, blev illustreret af, at den Audi Q5 fra Netto Biler i Silkeborg, som vi lånte, blev solgt til den udbudte pris efter tre dage.
Reglerne for afgiftsberegning af leasede biler er kun sjældent et diskussionsemne ved indgåelse af leasingkontrakter på brugte SUV’er.
"Afgifter på dyrere biler bruger vi kun lidt tid på, når vi rådgiver kunden, for alle ved, at en brugt SUV skal være tre år gammel for at være attraktiv som firmabil. Jeg mener grundlæggende, at det ville være bedre, hvis det altid var den aktuelle værdi, der var udgangspunktet for beskatningen på en brugt bil i stedet for, at den skal være tre år. Hvis for eksempel en to år gammel bil også havde aktuel værdi som beskatning, ville firmakunderne have langt flere spændende muligheder," siger indehaver Henrik Bollerslev fra Lindholm Biler i Viborg.
Hvad er en firmabil?
En firmabil er en person- eller varebil, som stilles til rådighed for en medarbejder eller ejer af en virksomhed til fri afbenyttelse i en aftalt periode på typisk 12 eller 24 måneder.
For at det ikke skal være muligt at aflønne medarbejdere med en bil i stedet for løn, betales der en fast månedlig afgift til staten (firmabilskat) for at have fri bil til rådighed.
På nye biler tager firmabilskatten udgangspunkt i nybilprisen, men når bilen er fyldt tre år, tages udgangspunkt i brugtværdien på det danske marked.
Hvad er flexleasing?
Flexleasing (forholdsmæssig betaling af registreringsafgift) er en finansieringsform, hvor man betaler registreringsafgift på månedsbasis i stedet for at betale hele afgiften på én gang.
Reglerne for flexleasing stammer fra 2008, og finansieringsformen er mest attraktiv til brugte biler med en værdi på over 400.000 kr.
Næsten alle firmabiler er anskaffet via flexleasing, fordi det er fleksibelt og stiller mindre krav til virksomheden om kapitalbinding.