© Bil Magasinet

FDM: Pas på med at betale bilen på forskud

Mange bilforhandlere vil have betaling på forhånd, inden bilen leveres. En uskik, mener FDM, der advarer mod, at man som forbruger risikerer at miste både penge og bil

13. september 2018 af Bil Magasinet

Bilkøberne må ofte lægge hele eller dele af betalingen, allerede når de skriver slutsedlen under. Også selvom de må vente op til flere dage, før de kan sætte sig bag rattet i deres nye bil. I hver 10. bilhandel kræver bilforhandlerne nemlig betaling minimum dagen før levering. Det viser FDMs gennemgang af godt 1.000 slutsedler.

Men det er en uskik at opkræve betaling for en bil, man endnu ikke har leveret til køber, mener FDM, der advarer om, at man som forbruger risikerer at miste både penge og bil, hvis noget går galt.

Betal, når du modtager bilen

”Helt principielt bør man ikke betale for en vare, før man modtager den. Slet ikke en bil, som ofte er en stor investering. Det gælder både, når man køber bil hos en forhandler og privat. Betaler man hele eller dele af beløbet, før man får bil og registreringsattest eller, hvis man køber bil hos en forhandler, en kvittering for, at omregistreringen er anmeldt til SKAT, løber man en unødig risiko. Skulle forhandleren eksempelvis gå konkurs, eller er den private sælger uærlig, risikerer man at miste både sine penge og den bil, man troede, man havde købt,” siger advokat i FDM Casper Schad.

Selvom langt de fleste bilhandler forløber helt uproblematisk, har FDM gennem årene set eksempler på, at forbrugere har mistet pengene, i forbindelse med en bilhandel. Det gælder især ved private bilhandler.

Vær opmærksom ved private handler

”Vi har desværre haft en række sager om uærlige sælgere de senere år, hvor købere har mistet penge ved privat bilhandel. Derfor skal man ikke overdrage penge, før man henter bilen. Heller ikke selvom sælger beder om det. Vi har set eksempler på, at det efterfølgende har vist sig, at der aldrig har været en bil til salg. Derfor er vores råd, at man ikke bør betale, før man får bilen og registreringsattesten,” siger Casper Schad og tilføjer:

”Der findes i dag mange måder, hvorpå man nemt kan overføre penge med det samme. Derfor har vi svært ved at se, hvorfor en sælger, både forhandler og privat, skulle have betaling før levering.”

Tips til en sikker bilhandel

  • Køber du bil privat, så vær sikker på, at sælger også er ejer af bilen. Bed om at se bilens originale registreringsattest
  • Tjek bilen for restgæld via www.tjekbil.dk. Køber du en bil med restgæld, overtager du også gælden
  • Betal aldrig penge på forhånd. Betal heller ikke et forskud til en sælger uden at have sikkerhed for pengene
  • Overdrag først penge, når du fysisk modtager bil, original registreringsattest (ved privat handel eller kvittering for, at omregistrering er anmeldt) og nøgler. Accepter aldrig en kopi af registreringsattesten eller at den eftersendes
  • Få evt. hjælp til at gennemgå slutsedlen af f.eks. FDM. Ellers risikerer du at acceptere ulovlige eller dårlige vilkår
  • Med Dankort, overførsel via netbank eller mobilen er det nemt at betale på stedet. Husk at få en kvittering

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...