© bilmagasinet.dk

Afsløring: Her er leasingloven

Skatteministeriet forventer, at vi vil købe færre og mindre biler. Det betyder færre indtægter til staten

28. februar 2012 af Bil Magasinet

I går var sidste chance for at købe en bil på afgiftsgunstige vilkår. Nyhedsbureauet Newspaq er gennem kilder i Skat kommet i besiddelse af det lovforslag til ændringer af registreringsafgifterne, som skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) fremlægger i dag kl. 13.00.

"Loven har virkning for køretøjer, der anmeldes til registrering i Køretøjsregisteret den 28. februar 2012 eller senere," lyder det i forslagets §2.

Der er en ganske særlig grund til, at det skal gå stærkt med at få lukket hullet. Newspaq kunne i går afsløre, at der alene i sidste uge blev leaset næsten samme antal biler, som det bliver på en normal måned. Det var travlt ved slutseddelbordet, og det har skatteministeren også påtalt i sit lovforslag.

Staten vil allerede fra i år spare langt mere end den milliard kroner, som der skal bruges ekstra på den kollektive trafik.

Forventer gevinst på 1,7 mia. kr.
"Umiddelbart provenu på konto (registreringsafgift) giver 1.700 mio. kroner," står der i lovforslaget.

Men når danskerne har vænnet sig til at, der ikke længere er en genvej til billige biler gennem leasingfinten, ryger statens gevinst ned. Og lander på 1,1 milliarder kroner om året i fremtiden, lyder vurderingen fra de økonomer i ministeriet, der har beregnet effekten af forslaget igennem.

Seneste afgiftsomlægning betød mindre biler
Den seneste omlægning af registreringsafgiften i 2007 har haft stor effekt på danskernes bilkøb. Danskerne køber i dag kun halvt så mange biler i Mondeo-klassen som før 2007, ligesom salget af mindre biler er vokset med knap 40 procent. Det viser en analyse, som Bilbasen lavede i oktober 2011.

Analysen viser også, at private danskere i dag kun køber halvt så mange biler i størrelsesordenen Ford Mondeo og VW Passat, som de gjorde før 2007.

"Den højere registreringsafgift pr. bil forventes at føre til, at der sælges både færre og mindre biler. Dette skønnes på kort sigt at reducere provenuet primært i form af tabt registreringsafgift," vurderer Skatteministeriet.

Forvent stigning på 20.000 kr.
Der er også regnet på, hvor meget en leasingbil i gennemsnit vil stige i pris. 20.000 kroner skal der trækkes ekstra på Dankortet, og det mener ministeriet vil betyde, at færre vil lease og i det hele lease mindre vogne.

Selvom lovforslaget først fremlægges klokken 13:00 i dag, er det i princippet allerede trådt i kraft. Så der er ingen grund til at spurte ned til bilforhandleren med rabatblik øjnene; det (leasing)løb er kørt. Tværtimod vil det betyde, at du får et ekstra girokort smidt i nakken, når loven bliver endelig vedtaget.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...