1 | Køber du af en privat eller en forhandler?
Sidstnævnte er godt i forhold til, at du får en vis sikkerhed med i købet, hvis der skulle gå noget i stykker. Det kan dog også være rart at købe af en privat, da du så kan se den person i øjnene, der har købt og forhåbentlig passet på bilen.
Det kan nogle være ligeså godt eller bedre end en brugtvognsgaranti. Men en privat kan som udgangspunkt ikke stilles til ansvar for bilens stand, det kan en forhandler i nogen grad og i høj grad, hvis der ydes garanti på bilen.
Ved køb af brugt bil hos forhandler, er der tale om et forbrugerkøb, som giver køber reklamationsret. Det er ikke det samme, som at der er garanti på bilen. En garanti på en brugt bil skal være eksplicit udtrykt i købsaftalen.
Du kan læse mere om reklamationsret og garanti på både brugte og nye biler her.

2 | Tjek servicehistorikken grundigt
I servicebogen kan du se, om der er de stempler, der skal være ud for de forskellige typer af service. Er det et mærkeværksted, der har udført service, er det et stort plus, selvom stempler fra uafhængige mærkespecialister også kan være helt fine.
Værdien af en bil er i højeste grad afhængig af bilens stand, og servicehistorikken er en god indikation på, hvor godt bilen er blevet passet. Naturligvis anbefaler vi, at du også inspicerer bilen, men det kan være svært at spotte alt med det blotte øje, og her kan servicebogen være behjælpelig.
Du bør heller ikke være bleg for at prutte prisen ned, hvis du kigger på en bil med mangelfuld servicehistorik. Nedslaget i prisen kan du forvente at bruge på et tiltrænkt service efter køb.

Importerer du en bil fra udlandet, kan det være svært at slå pladen op. Undersøg dog alligevel, om en lignende tjeneste findes i det pågældende land.
© A. Hansen3 | Tjek km-tal og synshistorik
Du kan bl.a. se, synshistorikken. Her kan du spore om km-tallet stemmer overens med det, sælger oplyser, og du kan også se, hvad bilen evt. er dumpet på ved tidligere syn. Er den dumpet pga. rust, skal du være ekstra opmærksom.

Alt afhængig af biltypen, bør en prøvetur også indebære hård kørsel - selvfølgelig på en omvarmet motor, i et lovligt miljø.
4 | Prøvekør bilen grundigt
Hvis du køber en bil, skal du også have lov til at prøve varen af. Er du i tvivl, om du selv kan mærke om teknikken er tip top, så køb en mekaniker i en time til at gennemgå køretøjet. Det vil i ni ud af ti tilfælde godt kunne betale sig.
Når du prøvekører bilen, er det vigtigt, at du ikke holder dig tilbage. Prøv gerne bilen i mere end 30 minutter, hvor du både kører almindelig bykørsel og motorvej. Mærk bilen helt efter ved at køre den godt ud i gearene, men prøv også at simulere en hverdagstur.

5 | Få den rigtige pris - og betal
Når du har pruttet bilens pris på plads, er det bare at betale og køre af sted. Køber du bil i Danmark kan du nemt overføre mellem banker uden større forsinkelser. Vil du være sikker, så hiv fat i din bank inden. Køber du bil i udlandet skal du lave en såkaldt straksoverførsel, som du skal have varslet dit pengeinstitut om inden.
Betal aldrig før du har inspiceret og prøvet bilen. Derudover er det en fordel, hvis du allerede inden forhandling har gjort dig tanker om prisen. Forestil dig, hvad du vil give for bilen, hvis den er nøjagtig, som sælger siger, og hvad du gerne vil have prisen ned på.
Læs også: Regler for veteranbiler.

6 | Undersøg tingene inden du tager hjemmefra
Hvis du er usikker på, hvordan du skal gribe en brugtvogn an, så er det en smaddergod idé at sørge for, at du er velinformeret hjemmefra. Det drejer sig om at finde eventuelle normale fejl og dyre reparationer, inden du køber bilen.
Du kan erhverve dig et nummer af Brugte Drømmebiler til dette. Her er brugttest og dybdegående guides til 118 forskellige, sjove brugtbiler. Her er en tjekliste over de største problemer, og en beskrivelse af, hvordan du selv kan teste problemet. Her er også en lang række guides, præcis som denne, så du er godt klædt på til brugtbilernes jungle.