elbil lade lynlader hjemmelader

Når du skal lade, er der penge at spare ved at se dig for.

© Søren Juul

7 tips til billig opladning af elbil

Farer din månedlige elregning også i vejret? Vi giver dig overblikket over, hvordan og hvornår det er smartest at lade for at holde prisen nede

9. januar 2023 af Steen Bachmann


1. Lav en aftale hos en udbyder, hvis du lader ude ofte eller kører meget

Vil du ofte bruge for eksempel en Clever-ladestander på farten? Hvis man med jævne mellemrum bruger offentlige ladestandere, er det en god idé at købe en aftale til at bruge dem.

Så betaler man ikke nær så høj en kWh-pris. Bruger man for eksempel E.ON-ladestandere uden nogen brik, app eller aftale, vil det blive dyrt i længden.

Hvis man kører mange km om året og tit (eller altid) "tanker" ude, for eksempel fordi man har langt til arbejde, kan det ofte betale sig at tegne et flat-rate abonnement på strøm. Med det får man fri opladning af elbilen på operatørens ladestationer for et fast beløb hver måned.

2. Undgå abonnement, hvis du kører under 5.000 km om året

Hvis man kører under 5.000 km. om året, kan det typisk ikke betale sig at tegne abonnement på "fri strøm". Det kan heller ikke betale sig at have et serviceabonnement til din ladeboks derhjemme med refusion af elafgift. (Kilde: Forbrugerrådet Tænk Penge, Juni 2021)

Flere udbydere begynder dog at have abonnementer på "fri opladning" målrettet de, der kører mindre. Disse abonnementer har altså en øvre grænse, det vil sige et bestemt antal kWh eller km inkluderet, og koster derfor mindre. Hos E.ON har de en løsning til bilister, der kører under 5.000 km. om året.

3. Undgå abonnement på fri opladning, hvis du altid lader hjemme

Det kan som regel ikke betale sig at tegne abonnement på fri strøm til elbilen, hvis man altid lader hjemme - medmindre man kører over 35.000 km om året. Lader man ude 20 pct. af gangene, skal man køre 22.000 km. om året før et flat-rate abonnement, kan svare sig. (Forbrugerrådet Tænk Penge, Juni 2021).

En Bil Magasinet-læser påpeger, at Clever har sit eget elselskab, og at den strøm man lader hjemme, ikke bliver afregnet, men er en del af det abonnement, man betaler til Clever. Selv med den høje elpris lige nu skal man derfor IKKE køre 22.000 km om året, før det kan betale sig med fast abonnement.

I august 2022 betaler læseren 994 kr. for fri strøm fra Clever, så hvis man kører 15.000 km om året, vil det koste ca. 80 øre/km i el, hvis man regner med 5 km pr kwh. 

En benzinbil med 16 km/l i snit vil koste ca. 95 øre/km med den nuværende benzinpris. Dertil kommer lavere ejerafgift og lavere udgifter til drift og service af elbilen, forhøjede midlertidige transportafgifter og andre forhold, der påvirker prisen, påpeger læseren. 

4. Udnyt variable strømpriser hjemme og sænk elregningen

Hvis man har en ladestander hjemme, kan man oplade billigt, når kWh-prisen i bund. Det forudsætter, at man har variable strømpriser hos sin el-leverandør. Det vil sige priser, der svinger time for time. 

Tidligere var priserne ofte lavest om natten, men i sommeren 2022 har de oftest været lavest om eftermiddagen. Den 14, august 2022 kostede el 3,25 kr pr. kwh om natten og omkring 80 øre om eftermiddagen.

Spar unødige udgifter på din opladning ved at undgå at oplade de dyreste timer. Du kan bruge en app som for eksempel den danske True Energy til at lade, når strømmen er biligst.

© Søren Juul

5. Optimér din opladning hjemme med el til lavpris

Med el til indkøbspris svinger priserne hver time døgnet rundt - og faktisk er priserne en gang imellem negative, fordi der kan være stort overskud af el. Dog skal man betale lovpligtige transportafgifter og skatter, så det vil blot blive til ganske få øre per kWh og ikke en decideret indtjening.

Alligevel er det en lille bonus, når man køber strøm til spotpris.

Den danske app True Energy tilbyder strøm til indkøbspris og fuldt indblik i prisens udvikling. Så kan du planlægge din opladning og dit strømforbrug efter de billigste timer og spare på elregningen.

Læs også: Kan du trække trailer og campingvogn med elbil?

6. Brug strømmen, når den er billigst

Et alternativ er appen Elberegner, der giver overblik over forbrug, elpriser og elregninger. 

Hvad kan jeres app? 

"Vores app kan bruges til at følge elprisen time for time. På startsiden får man hurtigt et overblik over dagens billigste og dyreste time, og samtidig et en gennemsnitspris for den pågældende dag. Hver dag kl. 13 offentliggøres morgendagens priser. I løbet af denne måned kommer vi med en større opdatering, som blandt andet gør at man kan:

  • koble sin elmåler til app’en, så man kan følge sit elforbrug live uanset elselskab
  • man kan se den totale pris på el inkl. eventuelle tillæg/afgifter mm., således at man kan se, hvordan prisen er skruet sammen
  • modtage ugentlige/månedlige statusrapporter på sit forbrug
  • afstemme sin elregning
  • følge sin kommende elregning."

Det siger Nicoline Høgh Stoubæk, marketing manager for elberegner.dk, til Bil Magasinet.

Hvad koster det at bruge appen?

"Det er som udgangspunkt gratis. Nogle funktioner bliver mod betaling på et mindre beløb på 11 kr. pr. måned, når man betaler en måned ad gangen."

Hvad koster en kilowatt?

"Prisen for én kWh afhænger af ens el-aftale. Vil man drage fordel af elprisen time for time, kræver det at man har en variabel aftale. Ser man eksempelvis på gennemsnitsprisen i dag, er denne 1,35 kr. inkl. afgifter og moms. Derudover pålægges der omkostninger til netselskabet og elselskabet. Med den nye opdatering, bliver det muligt at se sin nøjagtige pris uanset elselskab.

Tager appen hensyn til, at man har varmepumpe eller solceller?

"Vi henter oplysninger baseret på data fra flere kilder blandt andet Bygnings- og Boligregistret, så vi kan trække hvilken varmekilde man har, og derved tager vi med i vores beregninger, hvis man har nedsat elafgift (hvis man har varmepumpe f.eks.)".

6. Hvad gør man, hvis man har to elbiler?

"Man kan indtaste sit samlede kørselsbehov, uanset hvor mange elbiler man har."

Nicoline Høgh Stoubæk er marketing manager for elberegner.dk

Elberegner kan tjekkes her og downloades via Google Play og App Store.

7. Sænk kWh-prisen med refusion af elafgift, hvis du lader hjemme

Hjemmeladning med et mindre abonnement på service til selve ladestanderen, kan bedst betale sig for de fleste - eller de der kører et sted mellem 5.000-30.000 km om året, og næsten altid lader hjemme. 

Med et serviceabonnement får man refusion af elafgift på ca. en krone per kWh til opladning af elbilen, og det kan faktisk halvere kWh-prisen nogle gange. Læs mere om installation, refusion og abonnement til ladeboksen.

Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...