7 myter om rustbeskyttelse:
- Nye biler ruster ikke
- Nye biler har rustbeskyttelse
- Garantien på bilen bortfalder, hvis bilen får rustbehandling
- Rustbeskyttelse ødelægger nye bilers avancerede elektronik
- El- og hybridbiler må ikke få rustbeskyttelse
- Rustbehandleren borer huller i bilen for at komme til
- Bilen lugter kraftigt efter den er blevet rustbehandlet
Tror du, at myterne er sande? Læs med og få svaret!
#1 Nye biler ruster ikke
Jo, desværre.
Rusten tager fat, så snart forholdene er til det, og det er de i Danmark – især om vinteren, hvor fugtigt vejr og salt sætter gang i rustprocessen uanset bilens alder. Også når den er ny.
Rusten bliver først synlig senere, og mange nye biler har plastikskjolde, der dækker over rustangreb. Men rusten tager fat med det samme, hvorfor det bedste tidspunkt at rustbeskytte sin bil på er inden, man har modtaget den.

Overfladerust, hvor bilens bundskjold gnider mod karrosseriet
#2 Nye biler har rustbeskyttelse
Nej, og i bedste fald i ringe grad.
Selv de bedst beskyttede biler er kun rustbeskyttet i ringe grad.
Hvor rustbeskyttede nye biler er, afspejler sig stort set i prisen. Små, billige biler er ofte helt ubeskyttede. Større, dyrere biler kan være rustbeskyttede i mindre omfang på udsatte steder, men ingen nye biler er rustbeskyttede til at modstå dansk vinterklima med saltede veje i længere tid.
#3 Garantien på bilen bortfalder, hvis bilen får rustbehandling
Nej.
Nogle få bilmærker har tidligere håndhævet denne praksis, men med FDM's mellemkomst er det stadfæstet, at rustbeskyttelse ikke har indflydelse på bilens garanti, hverken den mekaniske, rustgarantien eller andre garantier, medmindre der er boret nye huller i karrosseriet.
I mange tilfælde vil rustbeskyttelsesfirmaet dog overtage rustgarantien på bilen, hvis man følger producentens plan.

Sprøjteskema på Volvo V40
#4 Rustbeskyttelse ødelægger nye bilers avancerede elektronik
Nej.
Etablerede og erfarne rustbehandlere får oplysninger om, hvor de må sprøjte og hvor de ikke må sprøjte via såkaldte sprøjteskemaer, som udarbejdes af rustbeskyttelsesproducenten ofte i samarbejde med bilproducenten eller importøren.

Rust i bunden af en VW eGolf
#5 El- og hybridbiler må ikke få rustbeskyttelse
Jo.
Ifølge nogle kritikere skal man være særligt påpasselig med elbiler, fordi strømledende kabler kan fungere som katalysator for rustangreb.
Men det kræver viden, indsigt og omhyggelighed at rustbehandle el- og hybridbiler. De skal behandles på en anden måde og med andre produkter end konventionelle biler.

Sprøjtning foretages gennem eksisterende huller i bilen
#6 Rustbehandleren borer huller i bilen for at komme til
Nej.
Moderne rustbeskyttelse i nye biler benytter udelukkende eksisterende huller, og får blandt andet adgang til hulrum gennem monteringshuller, som eksempelvis dørstolpen, hvor man ofte får adgang via de huller, som låsebeslag er monteret i dørstolpen med.
#7 Bilen lugter kraftigt efter den er blevet rustbehandlet
Ja, det gør den - men ikke som du måske tror.
Rustbeskyttelseprodukter har en kraftig, gennemtrængende lugt, som holder sig i bilen op til flere uger efter behandlingen. Det er ikke en duft af olie. Produkterne er tilsat parfume, som giver klinisk duft af ”ren bil”.