Getty Images tractor traktor sun sollys solnedgang vej kører
© Getty Images

5 tips: Sådan kører du uden om tung trafik på landet

Høsttid betyder traktorer og mejetærskere på vejene. Her er fem tips til at undgå en uheldig oplevelse

1. august 2021 af Frederik Hauschildt

1 | Undgå stress - kør i god tid

Det lyder trivielt, men den nemmeste måde at overleve kampen, er ved at undgå den. Hvis du kører hjemmefra i ordentlig tid, har du mulighed for at vente til at forankørende traktor har plads til at holde ind - det skal de nemlig, hvis der er plads. Så er du fri for at trække ud i modkørendes spor, og det redder liv.

Hvis du alligevel sidder i en situation, hvor du vil overhale et stort, langsomtkørende køretøj, kan du læse videre for at finde ud af, hvordan det kan gøres mest sikkert.

2 | Koncentrér dig om trafikken

Selv om det kan være svært at bevare koncentrationen, når marchhastighed falder fra 80 til 30 km/t, så er det vigtigt. Det er altså ikke en oplagt mulighed for at opdatere sig på diverse sociale medier, for selv om det går langsomt, er der typisk mange biler samlet omkring det store køretøj.

Hvis du planlægger en overhaling er det også vigtigt at holde øje med og læse den modkørende trafik, og det kræver koncentration.

3 | Overvej din placering

Selv om det kan være fristende at køre så tæt på det langsomme køretøj som muligt, så er der mange argumenter for at holde længere afstand, end hvis det var et mere normalt køretøj. Politiet anbefaler omkring 30-40 meters afstand, og det er der flere grunde til: 

For det første har føreren af det store køretøj bedre mulighed for at se dig i spejlene, hvis du holder bedre afstand. For det andet giver den større afstand bedre mulighed for at overskue den modkørende trafik, inden du foretager overhalingen. 

Den store distance giver også plads til at komme op i hastighed, inden du rykker ud i modkørende vognbane.

4 | Glem ikke reglerne for overhaling

At overhale en traktor eller en mejetærsker er ikke forskelligt fra at overhale en personbil. Det betyder, at du stadig skal overholde fuldt optegnede vejstriber og fartgrænser.

Undgå også at overhale, mens det langsomme køretøj svinger til højre (og naturligvis også venstre!). Ved højresving kan køretøjer med anhænger finde på at trække mod venstre, og selv om de selv skal orientere sig først, er det værd at være opmærksom på. Traktorer skal også blinke i ekstra god tid inden sving.

5 | Bevar roen

Det kan være frustrerende at sidde bag en traktor, men sørg for at slå koldt vand i blodet - det gavner ikke at være vred, og i værste fald kan du presse enten dig selv eller traktoren til at træffe farlige beslutninger.

Hvis der absolut skal ske kommunikationer mellem førerne af henholdsvis bil og traktor, er det bedst, hvis de er venligsindede: Vink og smil!

Getty Images tractor traktor sun sollys solnedgang vej kører
© Getty Images

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...