300.000 danske bilradioer mister signalet, er du én af dem?

Det danske radiosignal overgår snart til et nyt format kaldet DAB+, hvilket vil påvirke 300.000 danske bilradioer, men vi har selvfølgelig fundet løsningen.

7. september 2017 af Mathias Brandt

Den 1. oktober 2017 overgår Danmark fra radioformatet DAB til DAB+. Det sker for at give plads til flere radiokanaler til danskerne. Det betyder, at radioerne i mere end 300.000 biler skal genindstilles og testes for, om de er klar til det nye format.

Hvis man ejer eller kører i en af de over 300.000 biler, som i dag har en DAB-radio installeret, er der særlig god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober lukker det nuværende DAB-signal, og samme dag skifter radiokanalerne til et nyt digitalt signal: DAB+.

Få 3 numre af Bil Magasinet for 99 kr. her

Overgangen til DAB+ kommer til at berøre ganske mange bilister. Ifølge tal fra Branchen Forbrugerelektronik (BFE) var der i 2014 320.000 DAB-radioer i danske biler. Tallet dækker dog over et akkumuleret salg af DAB-radioer i biler, som også omfatter medieanlæg eller GPS med Bluetooth og DAB.

De fleste DAB-radioer kan allerede nu modtage DAB+. Alle DAB-radioer, der er solgt i danske butikker siden 2012, kan som udgangspunkt modtage DAB+. Dette gælder også biler. Men er ens DAB-radio købt før 2012, skal den muligvis udskiftes.

Test om du er klar

Det er nemt at teste, om bilens DAB-radio er klar til det nye format den 1.oktober. Først skal man genindstille sin radio. Det gør man ved at trykke på autotune/scan eller lignende. Hvis radioen herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler, lytter man allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+-signalet.

Selvom bilradioen understøtter DAB+, skal den alligevel genindstilles efter den 1. oktober for at indstille de nye kanaler. Man genindstiller sin radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis man har problemer, skal man kigge i manualen eller kontakte den forhandler, hvor man har købt sin DAB-radio.

Skiftet til DAB+ giver plads til cirka yderligere 12 landsdækkende kommercielle radiokanaler. Desuden sender en række regionale kommercielle radiostationer allerede i DAB+-formatet i forskellige regioner, bl.a. i Sønderjylland, Midt- og Vestjylland samt Østjylland – og det forventes, at der kommer flere til.

Måske er du interesseret i...