© Bridgestone

10 tips til gør det selv-forårsklargøring

Sæt en halv dag af, og giv bilen den helt store tur sammen med dine unger

8. april 2020 af Steen Bachmann


Slut med overspringshandlinger – nu skal vi ordne bilen. Har du børn, så tag dem med, og få en sjov dag ud af det. 

Her er 10 tips til forårsklargøring af din bil fra teknisk chef Jesper Sørensen fra verdens største dækproducent, Bridgestone.

1. Tjek lygterne

Tjek at alle lygter virker, også blinklys, bremselys og stoplys. Du tænder for lyset, og dine børn tjekker.

2. Tjek vinduesviskerne

Er gummiet stadig helt? Ellers er det nemt at skifte selv.

3. Vask bilen

Det er ikke nok at køre i vaskehallen – skal du have det hele væk, kommer du ikke udenom en håndvask. Gør det sammen og brug masser af vand - mon ikke ungerne vil elske det! Sprøjt ind i hjulkasser og panelkanter og bag gummilister for at fjerne snavs og salt, som holder på fugten og danner rust. 

Brug derefter en blød børste eller en svamp rundt om blinklys, nummerplade, døråbninger, håndtag og ved bagklappen – og vask fælgene. Tør grundigt efter med et vaskeskind. Nu kender ungerne rumlen, og vejen er banet for en indbringende lommepenge-tjans!

4. Til smøring er små fingre effektive

Smør viskearmen, alle hængsler, anhængertrækket og brændstofklappen og brug låseolie til alle låse, især dem, du ikke bruger. Og smør gummilisterne i dørene med silikone.

5. Skift til sommerdæk

Det er tid til at skifte til sommerdæk. Tjek dine sommerdæk grundigt igennem, inden du sætter dem på – er der skader eller uregelmæssigt slid, så duer de ikke længere. Mål dækmønster og dæktryk. 

Lovkravet er 1,6 mm mønsterdybde, men Jesper Sørensen fra Bridgestone anbefaler en mønsterdybde på mindst 3 mm på sommerdæk. Ved mindre end 3 mm må du forvente en væsentlig nedsat bremse- og styreevne på våd vej. Er dækkene op mod 10 år gamle, skal de ud under alle omstændigheder.

Klarer dækkene ikke testen, så er I allerede klar til den næste aktivitet – legeredskaber eller gynger ud af brugte bildæk!

6. Fjern salt, støv og snavs indvendig

Fjern alle måtter og luft ud. Så kommer du af med noget af fugten fra vinterens løb – det giver et bedre indeklima og mindre dug.

7. Støvsug i alle kroge 

...og tør alle flader af med en fugtig klud eller et vinylplejemiddel. Brug en fnugrulle til sæderne. Vask ruderne og poler efter med en smule sulfo indvendig – det afhjælper også dug.

8. Afstøv dyser med en pensel

Dit ventilationsanlæg kan gemme på bakterier og skimmelsvamp fra snavs, der rådner i systemet. Afstøv ventilationsdyser og gitre med en pensel og spray eventuelt med en rensende luftart, mens bilens aircondition kører på recirkulation.

9. Tjek alle væsker 

Tjek sprinklervæske, olie, bremse- og kølervæske – og luftfiltre, oliefiltre og kølerslanger.

10. Tjek batteriet

Vil du forøge batteriets levetid, kan du tage kabelskoene af og give det en grundig opladning. Smør til sidst polerne med fedt.

Det kan lyde som et stort arbejde, men netop efter vinteren er det en rigtig god idé at give sin bil den helt store tur – og når I kan gøre det sammen, bliver det endda hyggeligt! Og husk, holder du din bil, holder den sin værdi meget længere. God arbejdslyst.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...